• Borotbas partiledare Sergej Kiritjuk talar på en manifestation mot Ukrainas nya regering i Charkov i mars.
Fria Tidningen

Polistillslag mot ukrainskt socialistparti

Nyligen slängdes socialistpartiet Borotba ut från sitt kontor i Kiev av högerextrem milis. I tisdags slog ukrainsk polis till mot partiets kontor i Ukrainas andra största stad.

I tisdags gick ukrainsk polis in i socialistpartiet Borotbas kontor i Charkov och beslagtog flera datorer, hårddiskar samt annat politiskt material som flygblad och högtalaranläggningar. Polisen hade även order att gripa flera kända aktivister, däribland partiledaren Sergej Kiritjuk. Han fanns dock inte på plats och har nu gått under jord.

Borotba, som är aktiva i proteströrelsen mot den nya högerregeringen i Ukraina, anklagas av polisen för att bedriva ”terroristisk verksamhet”. Enligt ett pressmeddelande från Borotba ska polisen ha placerat ut molotovcocktails i partikontoret i samband med tillslaget som ”bevis” för detta. ”Borotba har alltid arbetat inom lagens ramar. Det är provokatörer som med illegala metoder försöker diskreditera oss”, skriver aktivisten Denis Levin i pressmeddelandet.

Tidigare i våras tvingades Borotba överge sitt huvudkontor i Kiev efter att den fascistiska paramilitära Högra sektorn stormat kontoret och tagit över det. Partiet flyttade då basen för sin verksamhet till Charkov, Ukrainas näst största stad, där de har kunnat arbeta fritt fram tills nu och regelbundet organiserat demonstrationer mot Ukrainas nya nationalistiska högerregering.

Borotba har beskyllts av sina motståndare för att vara pro-ryska, eftersom de deltar i det pågående upproret i östra Ukraina, där inslaget av rysk nationalism nu är stark som en reaktion på den ukrainska nationalismen i de västra delarna av landet. Men Borotbas aktivister menar att det inte går att hoppas på hjälp från Ryssland, utan att krisen i Ukraina bara kan lösas om de etniska motsättningarna överbyggs och genom klasskamp mot oligarkerna och fascisterna, för sociala och demokratiska rättigheter. Borotba har också ett nära samarbete med ryska vänsteraktivister som kämpar mot Putin.

Borotba är det näst största vänsterpartiet i Ukraina, efter det stalinistiska Kommunistpartiet. Men till skillnad från Kommunistpartiet, som ingick i den störtade presidenten Viktor Janukovytjs regering, så har Borotba hela tiden varit i opposition mot Janukovytj.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Rysk vänsterledare söker asyl i Sverige

Den ryske vänsteraktivisten Aleksej Sachnin söker nu politisk asyl i Sverige. Han är en av ledarna för organisationen Vänsterfronten, som har haft en drivande roll i proteströrelsen mot Putin under de senaste två åren.

Fria Tidningen

© 2024 Fria.Nu