• Pjäsen Det sovande folket placerar Reinfeldts ideologi i strålkastarljuset.
Fria Tidningen

Nytt liv i högerspöket

Lagom till valspurten sätts Reinfeldts gamla bok Det sovande folket upp som teater igen. Pjäsen fyller ett politiskt vakuum, menar regissören Jonathan Möller.

Fredrik Reinfeldts bok Det sovande folket från 1993 är en politisk vision av en nattväktarstat där välfärden ersatts med frivilliga och politiken blivit överflödig. Nu sätter en teatergrupp från Stockholm upp en pjäs med samma namn. I helgen är det nypremiär.

– Vi försöker i möjligaste mån ge en rättvis bild av boken, berättar regissören Jonathan Möller. Det här är högerteater fullt ut. Vi uppmanar folk att sluta tro på välfärd, att tävla mot väckarklockan genom att vakna före den och att skriva sina egna budord, som Reinfeldt gör i boken.

Det var ett tag sen jag läste boken, men varför blåsa nytt liv i det gamla skräpet?

– Att lyckas dramatisera Det sovande folket var som att dramatisera en ostmacka. Det är en bok utan början, mitten och slut. Den enda röda tråden är att Fredrik Reinfeldt vill lägga ner välfärden. Det är som att han har skrivit en massa texter på kvällarna och satt ihop lite på måfå till en bok, utan att korrläsa.

Men poängen är att samtal om ideologi får minimalt utrymme i samhällsdebatten. Pjäsen kan fylla det tomrummet.

– Det diskuteras väldigt lite ideologi trots att de flesta politiker har en vision. Det sovande folket är ett jättebra exempel på det. Här har Reinfeldt ännu inte lärt sig vad man får och inte säga, han är rakt på sak. Han pratar om en minimal stat och att människor måste rycka upp sig, gör man inte det får man skylla sig själv. Så pratar han inte i dag, trots att det ligger till grund för hans politik.

Men är inte det orättvist, han har säkert förändrats och delvis lämnat de idealen?

– Då är jag den första att hjälpa honom nå ut med det budskapet. Vi kan ha ett samtal efter pjäsen så kan han berätta. Problemet är att han konsekvent vägrar prata om boken. Då är frågan varför. Han var trots allt 27 år och satt i riksdagen när han skrev den, det är ingen ungdomssynd.

Högerdebattörer som kommenterade uppsättningen vid urpremiären i höstas har försvarat boken. Svenska dagbladets Tove Lifvendahl skrev att boken är bättre än sitt rykte och tar upp relevanta frågor som "handlar om människans ansvarstagande för både sig själv och sin omvärld".

Två verkliga historier berättas också i pjäsen, för att pröva bokens ideal mot verkligheten. En hemlös och en sjukpensionär spelar sig själva och berättar sina historier.

– En del säger att det är exploatering och det är det ju, säger Jonathan Möller. Men de är medvetna om allt som händer och är glada att testas mot ”ta dig i kragen-samhället”. Det här är människor som får väldigt liten plats att berätta. De pratas aldrig med, bara om. Att låta dem berätta här är en form av positiv exploatering.

Slutet av pjäsen har en ”fadd eftersmak”, säger Möller. Sista kapitlet handlar om att frivilliga insatser är bättre än skattefinansierad välfärd.

– Jag vill inte avslöja slutet, men en del har berättat efteråt att de blev illa berörda av slutet. Det är bra. Vi vill att folk ska reagera.

Jonathan Möller hoppas att pjäsen ska fungera som en ”tändhatt” i valdebatten. Han lyfter ett aktuellt exempel från en debatt om vårbudgeten. "Vem vann debatten?" frågar programledaren.

– Politik handlar alltså om att knyckla till orden så att de tilltalar folk, inte om vilket samhälle man vill ha. Det är livsfarligt. Att börja prata mer ideologi är enda sättet att stoppa de högerpopulistiska partierna. Som det är nu blir de den enda kraften som erbjuder möjligheten att drömma. Men i vår pjäs vågar vi drömma. Om den lilla staten, om samhället där människor tar sig i kragen.

Reinfeldt har en stående inbjudan men dök aldrig upp sist. Tror du att han kommer den här gången?

– Nej. Han är mästare på att lägga locket på där han inte vill att man ska se vad som finns i grytorna. Men kanske någon som ser pjäsen kan lyfta frågan med honom på något arbetsplatsbesök under valåret. Det är där förhoppningen ligger.

Fakta: 

Det sovande folket

• Spelas av en fri teatergrupp med samma namn. Ges närmast den 13 april och 2–4 maj på Teater Alma, Blekingegatan 22 i Stockholm, på Hagateatern i Göteborg 16–17 maj och på Teater 23 i Malmö 19–20 maj.

• Under valåret ska pjäsen turnera i landet, håll utkik efter fler datum på Det sovande folkets hemsida.

• Alliansfritt Sverige har lagt upp Reinfeldts bok på nätet, den finns att läsa här.

Fokusfrågor

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Proggen befriade teatern

Fria Proteatern demokratiserade teatern, fick arbetarna till de fina salongerna och åskådliggjorde konflikten mellan arbete och kapital, skriver Kristian Borg.

Stockholms Fria

© 2024 Fria.Nu