Debatt


Jörgen Appelgren, partiledare för Junilistan
  • EU-kritiker måste rösta den 25 maj för att inte lämna EU-parlamentet i händerna på anhängare av överstatlighet, skriver Junilistans partiordförande.
Fria Tidningen

Bojkott av EU-valet gynnar federalister

I åratal har en del EU-kritiker i Sverige förespråkat och utövat röstbojkott i EU-parlamentsvalen. Det är inte bara resultatlöst utan kontraproduktivt, skriver Jörgen Appelgren, partiledare för Junilistan.

EU-federalisterna som blir valda bryr sig inte ett dugg om valdeltagandet, bara de får sina positioner. Richard Corbett, brittiska Labour, en av de värsta EU-federalisterna som har suttit i EU-parlamentet, valdes 1996 i ett fyllnadsval i en fattig del av Liverpool med 11,3 procents valdeltagande. Han kämpade för att EU skulle ta över allt och vägrade lyssna på en mycket EU-skeptisk opinion i sitt land. 2009 förlorade Corbett sitt mandat till en extremist. Det gick alltså bara från en dålig situation till en än värre.

I Slovakien har man i de två EU-parlamentsval som hållits haft valdeltaganden under 20 procent. De slovakiska EU-parlamentarikerna röstar lika glatt för ökad EU-överstatlighet som de flesta andra i EU-parlamentet.

Generellt sett har många som sitter i EU-parlamentet åsikten att EU-kritiker kan stanna hemma och inget har i Bryssel att göra. De anser att det ska vara en tummelplats för dem som vill bygga Europas Förenta Stater. Röstbojkotter är de bara tacksamma för ty då kan EU-federalisterna bygga åsiktsmonopol.

Det enda sättet att ständigt påminna EU-federalisterna i EU-parlamentet om att de är politiskt dödliga och kan petas i nästa val är genom att rösta in EU-kritiker i EU-parlament. Då finns det politiska konkurrenter som kan påminna EU-federalisterna dagligdags att de inte har folken med sig när de kräver till exempel direkt EU-beskattning av medborgare och företag.

I årets val kan vi bara se två rumsrena alternativ som är öppet skeptiska till hur EU-institutionerna fungerar – Junilistan och Vänsterpartiet. Tillsammans täcker de, utan att behöva konkurrera med varandra, en ganska stor del av den demokratiska vänster-högerskalan. EU-kritikers röster behövs i EU-valet och dessa väljare bör titta närmare på dessa två ovannämnda alternativ om de verkligen vill motarbeta EU-superstaten och verka för en kritisk genomlysning av vad EU-institutionerna verkligen håller på med.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Debatt
:

Public service har bäst pressetik

Olika perspektiv på samma sak – i Frias nya satsning "duellen" lyfts frågor från olika vinklar. Först ut är skribenterna Jens Ganman och Sargon De Basso som har olika syn på public service existensberättigande. Jens Ganman tycker att de statligt stödda mediebolagen har spelat ut sin roll. Här delar Sargon De Basso med sig av sitt resonemang kring varför han är av motsatt åsikt.

© 2024 Fria.Nu