• Vänsterledaren Alexis Tsipras talade till demonstranter utanför det grekiska parlamentet på söndagen.
Fria Tidningen

Politisk strid om nytt reformpaket i Grekland

Efter två dagars debatt och anklagelser om en ”parlamentarisk kupp” röstade Greklands parlament med knapp marginal igenom ett omfattande reformpaket som banar väg för fortsatta nödlån från EU.

– Det var ett tuff men avgörande beslut för landets framtid. Lagstiftarna antog utmaningen, sade finansminister Yannis Stournas efter omröstningen det grekiska parlamentet i söndags.

Då hade parlamentet haft endast två dagar på sig att debattera ett 600-sidigt reformpaketet med hundratals lagändringar som bland annat rör snabbare utförsäljning av statliga tillgångar, besparingar inom sjukvården genom sammanslagningar och stängningar av sjukhus, och nya lagar som undergräver vissa fackförbunds rätt till kollektiva löneförhandlingar.

Att säkra nästa utbetalning av krediter från EU var avgörande för Antonis Samaras regering, som vill visa att Grekland är på rätt väg inför de grekiska kommunalvalen och EU-parlamentsvalet i maj.

Men omröstningen var inte problemfri. Koalitionsregeringens redan knappa majoritet i parlamentet krympte ytterligare efter att en ledamot från det regerande Ny demokrati lade ner sin röst och genast uteslöts av sitt parti.

Vänsterpartiet Syrizas ledamöter lämnade i sin tur omröstningen i protest och anslöt sig till de tusentals demonstranterna utanför, efter att parlamentets talman vägrat ta upp en misstroendeomröstning mot finansminister Yannis Stournas. Motiveringen var att Syriza utfärdade en misstroendeförklaringen mot hela regeringen i november. Men beslutet avfärdades av Syrizas partiledare Alexis Tsipras som en ”parlamentarisk kupp”.

– I dag har Samaras regering knuffat den grekiska ekonomin och det grekiska folket ännu djupare ner i graven, sade Tsipras enligt nyhetsbyrån reuters.

Syrizas kritik mot Stournas gäller nya regler för den statliga bankräddningsfonden HFSF, som nu får sälja aktier i grekiska banker till ett lägre pris än när de köptes. Enligt HFSF är detta nödvändigt för att påskynda återprivatiseringen av krisdrabbade banker som fonden tagit över. Men enligt Syriza kommer det innebära att staten tvingas realisera stora förluster.

Partiets misstroendeförklaring kan ses som ett försök att sätta press på Stournas, som ryktas bli nästa chef för den grekiska centralbanken i maj, skriver journalisten Nick Malkoutziz i en analys för nyhetssajten Macropolis. Eftersom centralbankschefen utses på sex år kan Syriza i så fall tvingas samarbeta med sin forne politiska motståndare om man lyckas bli största parti och bilda regeringen efter nästa val.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

© 2024 Fria.Nu