”De har betett sig naivt” | Fria Tidningen
  • Efter en dialog med partisekreterare Anders Wallner backar nu Miljöpartiet i Tomelilla om Sverigedemokraternas medverkan.
Fria Tidningen

”De har betett sig naivt”

Miljöpartiet tar avstånd från Tomelilla-avdelningens initiativ att låta SD tala på den antirasistiska manifestationen på fredag. Nu backar lokalavdelningen.

Partisekreterare Anders Wallner säger att Miljöpartiet centralt tar avstånd från Tomelilla-avdelningens initiativ.

­– Vi står inte bakom det, varken på riksnivå eller i Skåneregionen. Vi debatterar ofta med SD både i och utanför riksdagen för att visa vilken politik de står för. Men att bjuda in dem till en manifestation mot rasism är något helt annat. Det uttrycker en naiv syn på vad en manifestation är.

Hur går ni vidare?

– Vi har haft kontakt med avdelningen och för en löpande dialog. Vi tycker inte att manifestationen ska hållas i den här formen.

Vad har ni sagt konkret?

– Jag kan bara säga att vi för en löpande dialog. Lokalavdelningen äger frågan, men vi är tydliga med vad vi tycker.

Anders Wallner betonar att Miljöpartiet i Tomelilla är ”engagerade antirasister”.

– Därför känns det tråkigt att man låter naiviteten i den här frågan överskugga allt de gjort tidigare, säger han. Och det är synd att den här dagen som ska handla om hur man bäst motverkar rasism nu blir en debatt om Sverigedemokraterna.

Hur påverkar detta förtroendet för partiet?

– Det väcker med all rätt starka reaktioner, och det är klart att det påverkar människors syn på Miljöpartiet. Men vi ser oss som Sverigedemokraternas motpol, det gör även våra företrädare i Tomelilla. Vi tar det som en komplimang när Jimmie Åkesson kallar oss ett extremistparti.

Kan era väljare vara säkra på att ni inte kommer att samarbeta med SD framöver?

– Självklart kommer Miljöpartiet aldrig att samarbeta med SD, varken i den här avdelningen eller någon annanstans.

Agerandet från MP Tomelilla har dock aldrig handlat om ett närmande till Sverigedemokraterna, menar Wallner, utan om att exponera partiets åsikter.

­– Det är bra med debatter och att Sverigedemokraternas åsikter blir kända och granskas. Men det här är en antirasistisk manifestation. Då är det rimligt att man bjuder in antirasister.

Är Sverigedemokraterna ett rasistiskt parti?

– De har vuxit fram ur rasistiska organisationer och har fortfarande främlingsfientliga åsikter. Det är inte antirasistiskt på något sätt.

Främlingsfientliga, men inte rasistiska?

– Det finns säkert många åsikter i partiet men det är tydligt att de kommer från en rasistisk idétradition.

Forskaren Henrik Arnstad kallar Sverigedemokraterna fascistiskt, alltså ultranationalistiskt och att man vill ha en ”nationell pånyttfödelse”. Hur ser ni på det?

– Jag överlåter åt forskare att definiera partiers ideologi. Men det är tydligt att Sverigedemokraterna kommer ur en högerextrem tradition.

En halvtimme efter vårt samtal ringer Wallner upp igen med beskedet att MP Tomelilla stoppar Sverigedemokraterna från att medverka.

– SD kommer inte att tala på demonstrationen, säger Anders Wallner. Avdelningen gjorde så att de bad om att få läsa Sverigedemokraternas tal i förväg för att vara säkra på att inget rasistiskt skulle yttras. Det vägrade SD. Så på de grunderna beslutade man att utesluta dem från talartid.

Fakta: 

Tema: Antirasism

Efter den senaste tidens nazistiska våld gör Fria Tidningen ett temanummer om antirasism. Vi lyfter fram personer som trots hot och våld fortsätter kampen för ett demokratiskt samhälle, vi tittar på lokal organisering som verktyg i kampen mot nazism och uppmärksamar det utbredda högerextrema våldet i Europa.

Här kan du ladda ner hela temanumret som pdf.

Läs även: FRIA granskar högerextremismen

Rekommenderade artiklar

© 2020 Fria Tidningen