Fria Tidningen

Asylsökande Josef nekades vård för sina ryggbesvär

Många papperslösa och asylsökande nekas vård trots att de enligt lag har rätt till det. En av dem är 27-åriga Josef som i över tio år har lidit av kraftiga ryggbesvär.

Ända sedan Josef var 17 år har han haft problem med ryggen. I dag är han 27 år och har svårt att sitta längre stunder, ibland låser sig ryggen helt och under vissa perioder har han haft så ont att han har varit sängliggande i flera veckor. Vad besvären beror på och vad man kan göra för att de ska försvinna vet han inte. Eftersom att han är asylsökande så nekas han den specialistvård som han behöver.

­– Läkaren sa att hon inte kan göra så mycket eftersom jag inte har något uppehållstillstånd. Hon sa att jag kan gå och köpa medicin som lindrar smärtan. Nu är den slut och ingenting har ju förändrats, säger han.

Josef kommer ursprungligen från Nigeria och kom för första gången till Sverige för lite mer än tio år sedan. Då sökte han vård för första gången men skickades även då hem med smärtlindrande. Han lämnade sedan Sverige och kom tillbaka hit för drygt två år sedan. Senast han besökte vårdcentralen var för drygt fyra månader sedan efter att han hade uppmanats av personal på Migrationsverket att söka hjälp. Han hade berättat för de om sina ryggproblem och att han tidigare nekats hjälp men de sa då att han hade rätt till vård.

­– Det verkar som att antingen Migrationsverket eller vårdcentralen inte har sagt sanningen till mig. Det är förvirrande att de säger olika saker.

För några månader sedan fick Josef avslag på sin asylansökan. Han har överklagat och väntar nu på nästa besked. Förhoppningen är att han ska få stanna i Sverige och få hjälp med sina ryggproblem. Innan dess hoppas han att de inte ska bli värre.

­– Jag ber till gud att det inte ska bli värre i morgon. Då står jag där helt hjälplös och ingen skulle hjälpa mig.

Fakta: 

Josef heter egentligen någonting annat.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Ny massaktion mot tyska kolgruvor

Nästa vecka är det återigen dags för massaktionen Ende Gelände som samlar miljöaktivister från hela Europa som ska sätta de tyska kolgruvorna i blockad.

Fria Tidningen

© 2024 Fria.Nu