Debatt


Djurrätt

  • Jag säger nej till djurförsök, nej till lidande och ja till ett samhälle där alla respekteras oavsett art, skriver Anna Johansson från Djurrättsalliansen.
Göteborgs Fria

Sluta utnyttja andra individer i försöksverksamhet!

Att mot deras vilja utnyttja andra individer i plågsamma försök, att behandla dem som objekt och inte erkänna dem något värde som individer och att medvetet tillfoga dem sjukdomar och lidande är oförsvarbart, skriver dagens debattör Anna Johansson från Djurrättsalliansen.

Liksom vi aldrig skulle utnyttja människor i försök mot deras vilja har vi heller ingen rätt att utnyttja ickemänskliga djur i försöksverksamhet. Alla har rätt att leva i frihet och trygghet och ingen är till för någon annan att utnyttja.

I söndags, den 23e februari, höll Djurrättsalliansen en minnesmanifestation vid AstraZenecas anläggning i Mölndal. 400 gravljus tändes för de hundar AstraZeneca för ett år sedan valde att skicka till plågsamma djurförsök. Jag var en av dem som engagerade mig i kampanjen ”Låt Astrahundarna leva”, för att rädda hundarna från att utnyttjas i försök när företagets kennel i Örkelljunga lades ned. Trots demonstrationer, både nationellt och internationellt, insändare, telefonsamtal, upprop och mänskliga blockader för att stoppa transporterna såg vi hundarna åka mot en säker död i djurförsökslaboratorium i England och Mölndal.

Vissa anser att människor har en särställning gentemot andra djur och att vi har rätt att utnyttja ickemänskliga djur i försök om det är till nytta för oss, men få har insikt i djurförsöksfrågan. I Sverige används och dör 990 000 djur i djurförsök varje år. Enligt stiftelsen Forska utan djurförsök dras 8 av 10 läkemedel som tagits fram med hjälp av djurförsök tillbaka när de testas på människor, då de inte är verksamma eller har svåra biverkningar. Många djurförsök har redan ersatts med djurfria metoder och stiftelsen menar att fler kan ersättas med ordentliga, målinriktade satsningar. Dessa alternativ kommer vara säkrare och framförallt mer etiska.

Det är varken effektivt eller säkert att använda djurförsök och det är framförallt inte etiskt försvarbart. År 2014 förväntar i varje fall jag mig att vi ska ha kommit längre än så och jag uppmanar alla att kräva djurfria testmetoder. Varje ickemänskligt djur som utnyttjas i försök är ett steg tillbaka, en kränkning av respekten inför alla levande varelser och en skam för mänskligheten.

Tillsammans såg AstraZeneca, polisen, transport- och flygbolagen till så att hundarna skickades till djurförsök. När den sista transporten med hundar lämnade kenneln gjorde det ont i hela mig. Runt omkring mig låg människor och skrek i förtvivlan efter polisens övervåld, i förtvivlan över att inte ha lyckats rädda hundarnas liv. När jag tänker tillbaka på kampanjen gör jag det med sorg men jag minns också engagemanget kampanjen väckte, känslan av att kämpa till slutet, av att vara omgiven av människor som bryr sig. Som bryr sig så mycket att de nästan går sönder och som gör allt för att andra ska slippa plågas och dö inne på försökslaboratorium. Kampanjen satte djurförsöksfrågan på agendan och vi är många som kämpar för att inga fler hundar, och inga andra djur, ska behöva gå ett öde som försöksobjekt till mötes.

Det är viktigt att visa att vi aldrig glömmer. Att vi aldrig slutar kämpa för alla djur som utsätts för plågsamma djurförsök. Ickemänskliga djur är inte våra att utnyttja utan ska finnas för sin egen skull och ingen annans.

Jag säger nej till djurförsök, nej till lidande och ja till ett samhälle där alla respekteras oavsett art!

Fokusfrågor

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Debatt
:

Public service har bäst pressetik

Olika perspektiv på samma sak – i Frias nya satsning "duellen" lyfts frågor från olika vinklar. Först ut är skribenterna Jens Ganman och Sargon De Basso som har olika syn på public service existensberättigande. Jens Ganman tycker att de statligt stödda mediebolagen har spelat ut sin roll. Här delar Sargon De Basso med sig av sitt resonemang kring varför han är av motsatt åsikt.

© 2024 Fria.Nu