• Microplasterna syns inte med ögat men hamnar till slut i vår mat och i våra kroppar, säger Emma Having, utställningschef på Sjöfartsmuseet, om nya utställningen Out to sea?.
Göteborgs Fria

En tickande miljöbomb

Nedskräpningen av jordens hav ökar ständigt. Bara på Bohuskusten flyter en kubikmeter sopor i land - varje timme. För att sprida kunskap om problemet har Sjöfartsmuseet öppnat sin utställning Out to sea? The Plastic Garbage Project.

Det är svårt att missförstå vad museets nya utställning handlar om. Det första som fångar blicken när besökaren kliver in i den mörka salen är ett flera meter högt berg av plastsopor. Gamla nät, dunkar och stora traktordäck ligger olycksbådande i en smutsig hög.

Precis som allt annat i utställningen är det riktigt skräp hämtat från haven. Just den här sophögen kommer från en öde ö på Hawaii där ingen kunnat städa upp det. Utställningen upplyser besökarna om vilka problem den svårnedbrytbara plasten ställer till för djur, natur och människor på flera olika sätt. En enorm miljökatastrof som få känner till.

–Vi vill visa både för- och nackdelar som finns med plasten. Men mycket fokus hamnar på vad den marina nedskräpningen innebär, berättar Emma Having, utställningschef på museet.

Out to sea? kommer ursprungligen från Schweiz och Museum für Gestaltung Zürich. Tillsammans med deras material och lite lokalproducerade delar besöker nu den kringresande utställningen Sjöfartsmuseet Akvariet i Göteborg fram till den 18 maj.

Initiativet att ta hit den kommer från organisationen Ren kust Bohuslän. En organisation som startats för att problemet med plastskräp på Bohuskusten ständigt blir värre. Den finansieras av Västra Götalandsregionen och Havs- och vattenmyndigheten. Nu vill man lyfta frågan och se till att någon tar ansvar för skräpet.

– Ren kust är ett kommunsamarbete för att lösa städningen av våra stränder. Det är för att öka samarbetet mellan olika instanser och göra det hela effektivare, säger Anna Skarpste , miljöinspektör från organisationen.

Med henne är också Ulrika Marklund, miljöstrateg.

– Vi vill väcka frågan hos besökarna och få dem att titta på sin dagliga konsumtion av plast. Det är för få som vet om detta och utställningen är ett utmärkt tillfälle att få reda på mer, säger hon.

Långt bortom det rent estetiska problemet som plasten innebär har det stora konsekvenser för djur och natur. Utställningen berättar flera skrämmande och deprimerande fakta om västvärldens konsumtion av plast. Och konsekvenserna av den. Bland annat lyfts det fram att 600 miljarder plastpåsar tillverkas varje år. Många av dem hamnar i haven och bryts ned till så kallade microplaster, ett relativt nyupptäckt fenomen.

– Microplasterna syns inte med ögat men kommer in i näringskedjan i haven. De hamnar i sin tur i vår mat och i våra kroppar, berättar Emma Having.

Men det är inte bara dystra toner. Utställningen är uppbyggd kring kontraster. Medan den ena salen är mörk och ödesmättad är den andra ljus och inspirerande. Den mörka salen är mer faktafylld medan den ljusare är lärorik och informativ på ett konkret plan.

– Plasten är inte bara av ondo men vi måste hitta alternativ. Vi konsumerar mer plast än vi behöver. Vi måste sluta med slit och släng-mentaliteten, berättar Emma Having.

Hon säger att det i dag till exempel inte finns en enda kvadratkilometer hav fri från plastskräp. Och att konsumtionen av den bara ökar. Nu hoppas hon att utställningen kan bli en tankeställare för besökarna.

– Målet med utställningen är att skapa en attitydförändring kring den här frågan. Att människor ska bli mer medvetna och agera. Att konsumenter ska börja göra mer aktiva val. Vi vill inspirera till en förändring.

Fakta: 

Utställningen Out to sea? The Plastic Garbage Project

Pågår tom 18 maj på Sjöfartsmuseet, Göteborg

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Tältaktion flyttade till Migrationsverket

Tältaktion

Tältaktionen i Malmö mot utvisningarna till Afghanistan fortsätter. I veckan bytte demonstranterna Jesusparken mot gräsmattan utanför Migrationsverket i Jägersro.

Skånes Fria

© 2024 Fria.Nu