Protester mot turkisk internetlag | Fria Tidningen
  • ”Stoppa censuren”. Turkar demonstrerar mot den nya internetlagen i Ankara på lördagen.
Fria Tidningen

Protester mot turkisk internetlag

Det turkiska parlamentet har röstat igenom en lag som kritiker menar är ett hårt slag mot friheten på internet.

Turkisk polis satte in vattenkanoner och tårgas mot ett par tusen personer som protesterade vid Taksim-torget i Istanbul på lördagen mot den nya internetlagen som röstades igenom av parlamentet i förra veckan.

– De vill kontrollera vad vi gör på internet. Det är förtryck. Men vi vägrar att bli förtryckta, vi kommer inte lägga oss platta, säger demonstranten Semih till nyhetsbyrån AFP:s utsända.

Den nya lagen ger landets kommunikationsmyndighet befogenheter att stänga ner ”integritetskränkande eller kränkande” hemsidor utan rättslig prövning. Lagen tvingar även internetleverantörer att spara information om deras kunders internetanvändning och göra denna information tillgänglig för myndigheterna.

Reaktionerna lät inte vänta på sig i landet som enligt al Jazeera ligger topp fem i världen när det gäller användning av sociala medier. På ett dygn twittrades hashtaggen ”internetcensur i Turkiet” (#TürkiyedeInternetSansürü eller #InternetCensorshipinTurkey) över 650 000 gånger på Twitter.

Kritiker menar att lagen är en del av premiärminister Recep Tayyip Erdogans försök att kväsa motstånd och hindra att bevis i ett pågående korruptionsmål, där Erdogans innersta cirkel är inblandad, sprids på internet. Oppositionen menar att Erdogan försöker befästa sin makt inför de viktiga lokalvalen den 30 mars som kan komma att avgöra om han ställer upp i presidentvalet i augusti.

Oppositionspolitikern Hasan Oren går så långt att han jämförde Erdogan med Hitler under debatten i parlamentet på onsdagen.

– När du tillträdde talade du om att fördjupa demokratin i Turkiet, nu försöker du implementera fascism. Kom ihåg att Adolf Hitler använde liknande metoder när han kom till makten, sa Oren enligt BBC.

Erdogan avfärdar anklagelserna om censur och hävdar att lagen ska göra internet ”tryggare och friare”.

Premiärministern har tidigare varit öppet kritisk mot internet och kallat sociala medier för ”det värsta hotet mot samhället”. Under vårens regimkritiska protester vid Taksim-torget användes sociala medier flitigt av aktivister och dussintals personer greps enbart för att ha twittrat under protesterna.

Den nya lagen är enligt internationella människorättsorganisationer ytterligare ett slag mot den redan hårt begränsade yttrande- och pressfriheten i landet. Turkiet återfinns varje år i botten av Reportrar utan gränsers pressfrihetsindex och har de senaste två åren varit det land som fängslar flest journalister i hela världen, enligt pressfrihetsorganisationen Committee to protect journalists, CPJ.

– Den här lagen har ingen plats i ett demokratiskt samhälle, säger Geoffrey King från CPJ, i ett uttalande.

– Det är svårt att tro att de nya befogenheterna skulle användas återhållsamt med tanke på regeringens dystra historia när det gäller pressfriheten, säger King.

Även Europaparlamentets talman Martin Schulz fördömer lagen som han kallar ”ett steg bakåt i en redan syrefattig miljö för pressfriheten”, uppger nyhetsbyrån AFP.

Lagen ligger nu hos den turkiska presidenten Abdullah Gül för ratificering inom två veckor. Om Gül lägger in sitt veto skickas förslaget tillbaka till parlamentet – där regeringspartiet AKP har 319 av 550 platser – som då kan rösta igenom den ytterligare en gång vilket i så fall skulle lägga avgörandet i landets högsta domstol.

ANNONS

Rekommenderade artiklar

© 2021 Fria Tidningen