• Massieh Sadidgi är en av initiativtagarna till tältaktionen i Malmö.
Fria Tidningen

Ny tvångsdeportation till Afghanistan i dag

Åtta personer riskerar att bli deporterade från Göteborg till Afghanistan under tisdagen. I Malmö organiseras en tältaktion för att stoppa utvisningarna och på förvaret i Märsta pågår hungerstrejk.

Gruppdeportationen till Afghanistan i veckan blir den sjätte tvångsutvisningen till landet sedan i september förra året. Trots att FN:s flyktingorgan UNHCR uppmanar Sverige att upphöra med deportationer till Afghanistan fortsätter de i oförminskad styrka under 2014. Gränspolisen som samordnar utvisningarna vill inte lämna någon information kring tisdagens planerade deportationen.

– Vi kommenterar av säkerhetsskäl inte kommande eller pågående operationer. Det berör egen personal, och det förekommer ofta bråk och ordningsstörningar.

– Det är för att vi ska lyckas lösa uppgiften helt enkelt, säger Per Johansson, enhetschef på gränspolisen i Stockholm.

Men vid denna tidnings pressläggning, på tisdag förmiddag, var informationen från förvaret i Göteborg att deportationen skulle ske under tisdagen.

Mehdi Alizade är en av dem som befann sig på förvaret i Göteborg.

– Polisen kom och grep mig i mitt hem i Hagfors för två veckor sedan. Det var tidigt på morgonen och jag var på väg till skolan. De körde mig till Göteborg och sa att jag ska utvisas, berättar han.

Han var skräckslagen inför tanken på att åka tillbaka till landet han flydde ifrån för ett och ett halvt år sedan.

– Jag flydde från Afghanistan för att jag inte kunde leva där längre. Det är ett jättefarligt land och jag hade många problem där som jag tvingades fly ifrån, berättar han.

Mehdi Alizade har själv ställt frågor till polisen om de kan garantera hans säkerhet om han åker tillbaka till landet.

– De säger att de inte kan det. Jag förstår inte hur de kan göra så här, säger han.

I Malmö organiseras sedan i måndags en tältaktion för att stoppa deportationerna till Afghanistan. Initiativet kommer från fyra personer som själva riskerar utvisning.

– Vi vill berätta för människor vad som händer i Afghanistan och vad som händer om vi skickas tillbaka. Vi dör hellre i Sverige än skickas tillbaka. Om inte Migrationsverket lyssnar på oss kommer vi att hungerstrejka, säger Massieh Sadidgi.

Han kom till Sverige för tre år sedan och har fått nej på sin asylansökan, trots flera överklaganden.

– Vi har fått mycket hjälp och stöd av vänner i Malmö som hjälper oss att ordna denna manifestation. Men Migrationsverket leker med våra liv. De förstår inte vad de gör, säger han.

På flyktingförvaret i Märsta utanför Stockholm pågår en hungerstrejk där 16 personer deltar. På onsdagen blir det sjunde dagen hungerstrejken pågår.

– Personalen försöker skrämma och splittra oss. I går kväll tog de en av hungerstrejkande och flyttade honom till en annan avdelning. De sa först att de bara skulle ha samtal med honom men han försvann från vår avdelning. De har sagt till fem av oss som matstrejkar att vi ska utvisas snart. Vi vet inte om det är sant, skrev Ashkan Nurzahi, en av de strejkande på sin Facebook-sida under söndagen.

Fakta: 

Höstens deportationer med chartrade flyg:

September: Afghanistan, Nigeria, Serbien,

Oktober: Afghanistan, Kosovo, Armenien och Georgien

November: Kosovo, Afghanistan, Serbien

December: Kosovo, Afghanistan

(Januari: Afghanistan)

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Deras lycka byttes mot byråkratisk mardröm

Det som började som en ljuv kärlekshistoria slutade i en byråkratisk återvändsgränd. Nurten Tuncel är hemma i Mölndal medan hennes man lever som flykting i Grekland. Den politiska situationen i Turkiet och svenska regler står nu i vägen för deras kärlek.

Göteborgs Fria

Sverigefinnar kämpar för sina rättigheter

6 december är Finlands 100-åriga självständighetsdag. Satu Rekola från Göteborgs sverigefinska råd vill uppmärksamma behovet av sverigefinska skolor, förskolor och äldreomsorg.

Göteborgs Fria

Konferensföretag nekar fascister

Fascistiska Europa Terra nostra håller konferens i Göteborg på lördag. Fyra av fem konferensföretag skulle neka dem att hyra lokaler.

Göteborgs Fria

© 2024 Fria.Nu