• Grekland har fått stark kritik för hur man hanterar flyktingar och asylsökande. En särskilt utsatt grupp är syriska flyktingar.
Fria Tidningen

Grekland kränker folks rättigheter att söka asyl

Situationen för flyktingar och asylsökande i Grekland blir allt mer alarmerande. Syriska flyktingar förvägras regelmässigt söka asyl och tvingas istället ut ur Grekland.

Grekland ratificerade FN:s flyktingkonvention 1956 och lovade då att skydda flyktingar och asylsökande som kommer till landet. Sedan dess har Grekland samlat på sig oräkneligt många fördömanden kring hur man hanterar flyktingar och asylsökande. Den senaste riktigt starka kritiken mot Grekland kom i december då Europarådets kommissarie för mänskliga rättigheter, Nils Muiznieks, uppmanade grekiska migrationsmyndigheter att stoppa den kollektiva deporteringen av asylsökande flyktingar.

– Det stora antalet rapporterade fall av deportationer av syriska flyktingar som flyr krigets våld, och anklagelser om övergrepp från kustbevakningen och gränspolisen väcker allvarlig oro kring hur Grekland lever upp till de mänskliga rättigheterna, säger han.

Han uppmanar landet att ”radikalt ändra sin migrationspolicy och praktik”.

I mitten av december dömdes Grekland av Europadomstolen för de mänskliga rättigheter för att illegalt ha deporterat en politisk flykting från Iran och för att olagligt ha låst in 13 asylsökande personer i flyktingförvar när de kom till Grekland via turkiska gränsen. Domstolen dömde Grekland att betala 8 000 euro till den iranska flyktingen och mellan 5 000 och 10 000 euro till de övriga, rapporterar nättidningen Alaska dispatch.

Men det här är bara ett fall där Grekland faktiskt fått sona för brott mot flyktingars rättigheter. Så sent som för en månad sedan larmade asylrättsaktivister om 150 syriska flyktingar som plötsligt försvunnit från en by i nordöstra Grekland. Flyktingarna hade tagit sig in i Grekland via Turkiet, och bodde tillfälligt i en kyrka eller utomhus i skogen. Senare sågs grekisk polis komma i skåpbilar och från den dagen är samtliga borta, berättar en människorättsjurist för The Guardian.

– De bara försvann. Vi tror att de jagades tillbaka till Turkiet, berättar hen.

En rapport från Amnesty från förra året kritiserar Grekland för dess sätt att hantera människor som kommer till landet för att söka asyl och nämner särskilt syriska flyktingar som kommer till Grekland via gränsen mot Turkiet. Helt emot internationella konventioner som Grekland ratificerat så har gränsbevakningen och grekiska polisen bedrivit en kampanj för att aktivt minska antalet personer som söker asyl i landet genom att driva tillbaka människor till Turkiet, enligt Amnesty. Att illegalt försöka tvinga människor som vill söka asyl tillbaka samma väg de kom ifrån är huvudfokus i en kampanj som drivs av grekiska migrationsmyndigheter, varnar Amnesty.

Men enligt migrationslagar i Grekland har flyktingar från Syrien sedan i somras rätt till ett tillfälligt uppehållstillstånd på sex månader, som kan bli förlängt. De flyktingar som tar sig till Grekland och lyckas söka asyl sätts regelmässigt i låsta tillfälliga flyktingfängelser i flera dagar eller längre i väntan på att deras asylfall ska avgöras.

Förutom de tillfälliga flyktingfängelserna finns sex flyktingförvar i landet där människor kan vara inlåsta i upp till 18 månader i väntan på deportation, enligt EU-gemensam lag. De har plats för 5 000 personer för närvarande, ett antal som ska fyrdubblas om nuvarande planer på nya center och utbyggnad av redan existerande center blir av, rapporterar Open Democracy. Under många år har medier, människorättsorganisationer och aktivister larmat om undermåliga förhållanden på dessa fängelser. Vanliga problem är brist på ventilation som kan leda till extrema temperaturer på rummen och begränsade möjligheter att sköta sin hygien. I något fall har det rapporterats om att hundratals personer får dela på en enda toalett där det inte finns en ordentlig dörr att stänga för avskildhet. Centren överbeläggs regelmässigt vilket leder till att personer får dela på bäddar, sova i skift eller sova direkt på golvet.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

© 2024 Fria.Nu