Göteborgs Fria

”Vi måste prata om PMS och PMDS”

Karin Adelsköld och Majja Solanas Carlsson lider båda av PMDS. I åratal har de kämpat mot månatliga depressioner, humörsvängningar och trötthet.

– Man går omkring som en isolerad ö och tänker att man är galen, säger Karin Adelsköld. Vi måste börja prata om det här.

Karin Adelskölds PMDS-besvär (se faktaruta) bröt ut efter att hon hade fött sitt andra barn. Från olika vårdinstanser fick hon höra en mängd teorier: hennes problem kunde bero på förlossningsdepression, utmattningsdepression eller bipolaritet.

– Tänk dig att träffa läkare efter läkare som droppar diagnoser över dig. Det känns fruktansvärt. Till slut börjar man tänka att ”Ja, jag kanske är psykiskt sjuk då”.

För Majja Solanas Carlsson startade problemen på allvar när hon fyllt 30.

– De psykiska besvären är värst, säger hon. Jag går in i en djup depression, blir väldigt sårbar och livrädd för allt. Tårarna sprutar, jag känner mig som en stor bebis.

Även Majja Solanas Carlsson har erfarenhet av resultatlösa besök hos vården. En läkare gav henne rådet att motionera och äta choklad.

– Jag tränar och äter choklad varje dag, men det hjälper inte när jag bara vill dö.

I september 2013 berättade Karin Adelsköld om sin PMDS i tv-programmet Malou Efter Tio. Bara någon timme senare hade hon blivit överöst av mail från kvinnor med liknande problem. Samma kväll startade hon bloggen Livet med PMS, ett forum där både hon själv och andra drabbade kan dela erfarenheter.

– Det är jätteviktigt att vi börjar prata om det här. Det är kvinnor som skriver till mig och tackar för att jag har räddat deras äktenskap.

I dag har Karin Adelsköld och Majja Solanas Carlsson fått hjälp hos en privat hormonklinik respektive en naturläkare. De är båda mycket positiva till den läkemedelsforskning som nu pågår, men påpekar samtidigt att allt inte kan lösas med piller.

– Det är viktigt att man ser till det strukturella planet också, säger Majja Solanas Carlsson. Det handlar så mycket om krav och normer i samhället. En förväntas vara en elitmänniska och prestera det yttersta på alla plan, vilket skapar stress och obalans i kroppen som förvärrar PMS och andra besvär.

– Jag hoppas att man kan jobba för att få fram ett spektrum av alternativ, eftersom olika kvinnor blir hjälpta av olika saker, säger Karin Adelsköld. Det viktigaste är att man kräver hjälp och inte ger upp.

Fakta: 

Det här är PMS och PMDS

• PMS, premenstruellt syndrom, kallas symptom under perioden innan menstruation. Problemen kan bland annat leda till trötthet, huvudvärk, ångest och humörsvängningar.

• PMDS, premenstruellt dysforiskt syndrom, är en svårare variant av PMS och klassad som en egen sjukdom. För de som lider av PMDS kan problemen vara så stora att de kraftigt försvårar det dagliga livet med familj, vänner och arbete.

• 40 000 personer i Sverige i fertil ålder lider av svår PMS eller PMDS.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Palestinier i Malmö fasar över belägring

”Det är fullständigt fruktansvärt”. Orden är Chris Gunness, presstalesman för FN-organet UNRWA och beskriver situationen inne i det palestinska flyktinglägret Yarmouk i Damaskus. Nu förbereds solidaritetsaktioner över hela världen.

Skånes Fria

© 2024 Fria.Nu