• Tusentals migranter samlades på Rabin-torget i Tel Aviv på söndagen i protest mot regeringen arresteringskampanj.
Fria Tidningen

Massiva migrantprotester i Israel

Migranter från afrikanska länder som färdats hundratals mil och utsatt sig för stora risker för att ta sig till Israel riskerar att gripas och placeras i fångläger i Negevöknen i väntan på utvisning. Nu har tusentals organiserat sig för rätten till asyl och bättre behandling av regeringen.

På måndagen samlades tusentals migranter utanför USA:s och flera europeiska länders ambassad i Tel Aviv. Dagen innan hade uppemot 30 000 samlats till den största demonstrationen av migranter i Israel någonsin, enligt israelisk polis.

"Ja till frihet, nej till fängelse", skanderade demonstranterna, som protesterade mot Israels vägran att ge dem flyktingstatus och mot fängslandet av hundratals asylsökande.

Enligt ny lagstiftning som antogs i 10 december kan migranter som tagit sig till Israel utan tillstånd fängslas i upp till ett år utan rättegång. Samma månad öppnades fånglägret Holot i Negevöknen, som ska rymma gripna migranter.

Enligt myndigheterna har uppemot 60 000 afrikanska migranter korsat gränsen mellan Egypten och Israel illegalt sedan 2006. Människorättsorganisationer menar att de flesta inte kan deporteras eftersom deras liv skulle vara i fara i länder som Sudan och Eritrea.

– Vi har flytt förföljelse, diktatur, inbördeskrig och folkmord, säger den eritreanska asylsökanden Dawud till nyhetsbyrån AFP.

Israels före detta inrikesminister Eli Yishai, som 2012 inledde kampanjen för att gripa och deportera tusentals migranter, menar dock att migranterna är "infiltratörer" som "uppmuntras av anti-sionistiska människorättsorganisationer. Enligt Yishai har Israels huvudstad Tel Aviv "för länge sedan blivit en afrikansk stad."

FN:s flyktingorgan UNHCR menar att Israels behandling av migranter strider mot andan i 1951 års flyktinkonvention.

– Att placera asylsökande under svåra förhållanden som kan tvinga dem att välja att återvända utan att ha prövat deras rätt till asyl kan vara ett brott mot konventionen, säger UNHCR-representanten Walpurga Englbrecht enligt Reuters.

Enligt organisationen Hotline for Migrant Workers har hundratals fängslade migranter pressats att lämna Isarel frivilligt för att vinna sin frihet.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

© 2024 Fria.Nu