Krönika: Vi breddar åsiktskorridoren | Fria Tidningen
Fria Tidningen

Krönika: Vi breddar åsiktskorridoren

Hjälp oss gärna bryta konsensuskulturen kring det ekonomiska systemet, skriver Fria Tidningens chefredaktör Per Björklund.

För en vecka sedan beklagade sig Expressens ledarskribent Anna Dahlberg över det "inkvisitoriska" debattklimatet i Sverige. Mer specifikt vände hon sig mot den "närmast militanta brännmärkningen av åsikter" som faller utanför rådande konsensus. Vissa saker behöver man inte argumentera för; si eller så tycker man bara.

Det vore lätt att känna igen sig i beskrivningen – om det inte vore för Dahlbergs underliga val av exempel. Är verkligen just abortmotstånd och invandringskritik de bästa exemplen på frågor som vi behöver en mer sansad debatt om idag?

Vi på Fria Tidningen gör dagligen vårt bästa för att bredda den "åsiktskorridor" som Anna Dahlberg upplever som alltför trång. Det gör vi genom att lyfta frågor som tillväxtkritik, nedrustning, global rättvisa och exploatering av människor, djur och miljö – och ge rum åt en debatt där alternativen till dagens ekonomiska och politiska system inte genast avfärdas som extremism.

Det finns få frågor där åsiktsspannet är så smalt som kring det kapitalistiska systemets konsumtionshets eller arbetslinjens syn på livets mening. Anna Dahlberg får gärna hjälpa oss att bredda det.

Rekommenderade artiklar

Umeå skriver kvinnohistoria

I samband med kulturhuvudstadsåret i Umeå 2014 öppnar Sveriges första kvinnohistoriska museum. Men redan nu tjuvstartar museet med utställningen Helt sjukt, om jakten på makt och inflytande inom vårdsektorn.

Fundamentalisternas spegelbild

SD varnar för västerlandets undergång och ser fienden överallt. Det har blivit dags att dra fram Sverigedemokraternas paranoida idéer om civilisationskrig i ljuset, skriver Per Björklund.

Ideologidebatten slår i budgettaket

Uppståndelsen kring Vänsterpartiets nygamla kritik av den strikta budgetdisciplinen visar hur mycket partiernas ”taktiska” val påverkar förutsättningarna för det politiska samtalet, skriver Per Björklund.

© 2020 Fria Tidningen