När ljusen slocknar i Buenos Aires | Fria Tidningen
Klas Lundström

Inledare


Klas Lundström
Fria Tidningen

När ljusen slocknar i Buenos Aires

Elbrist i en stor oljenations huvudstad är inte bara märklig, utan framför allt ett bevis på korruption och vanstyre, skriver Klas Lundström.

I Buenos Aires har folk börjat viska om en ny ekonomisk kollaps, eller snarare om tecken som tyder på att landet är på konstant färd mot stupet.

I spåren av krisen vid millennieskiftet cementerades en allmän oro i den argentinska folksjälen. Då kollapsade landets ekonomi till följd av en huvudlös nyliberal politik med privatisering av allt från parker till sociala rättigheter som skolor och dagis.

Nu räds många en ny kris inom kort. Inför årets jul- och nyårsfirande töms bankomaterna på sedlar medan det suckas över den höga inflationen. Statliga subventioner på exempelvis el har i sommarhettan fått oönskade konsekvenser. I flera bostadsområden har elen stängts av för att inte belasta systemet. En man i en drabbad del av huvudstaden säger: "Det är bra med billig el, men inte till priset av totalt mörker. Du får applåder i dag, men bespottas i morgon. Men politiker är så insyltade i vänskapskorruption att allas korthus skulle rasa om förändringar skulle drivas igenom". President Cristina Fernándex de Kirchner skakas av anklagelser för korruption och kritik mot nya medielagar. Samtidigt har hon med hjälp av statliga subventioner säkrat stöd i landets fattigare grupper. Frågan är bara hur länge Argentina kan fortsätta sin svajiga ekonomiska resa utan ordentliga systemförändringar. För visst är elbrist i en stor oljenations huvudstad inte bara märklig, utan framför allt ett bevis på korruption och vanstyre.

© 2021 Fria Tidningen