Kristian Borg

Fördjupning


Kristian Borg
  • Nazisterna drevs till skogs efter en attack mot en fredlig antirasistisk demonstration. Men vilken strategi ligger bakom attacken?
Fria Tidningen

Vilse i trollskogen

Medierna sprider judisk propaganda och alla vänstermänniskor är våldsverkare. Kristian Borg går vilse i trollskogen där hat och myter utgör den bruna rörelsens kärna.

Nazisterna blir bortkörda från Kärrtorps centrum och flyr in i det vidsträckta Nackareservatet. Jag smyger efter. Bildligt talat. In i den trollskog som kallas Flashback för att förstå Svenska motståndsrörelsens strategi. Att attackera en fredlig demonstration mitt på blanka dagen verkar både inhumant och otaktiskt. Men det måste väl finnas en logik? Hur tänkte de?

Det undrar många sympatisörer också. ”Varför göra ett anfall ö.h.t.? Ni verkar ju ha ett PR-sinne som Nordkorea. Det enda ni gör är att ni skadar den nationalistiska rörelsen då ni framställs som sexuellt frustrerade Rosengårdsbor i allmänhetens ögon. Skäms för fan”, skriver signaturen Aragoni på Flashback.

Signaturen hustlerinc kommenterar: "Det är bara 8 månader kvar till valet, och folk kan väl behärska sig tills dess. Dagen efter kan de gärna gå ut och kriga hur mycket de vill. Men sabba inte det momentum SD har kämpat så jävla hårt för att bygga upp. ... Spendera istället kommande 8 månader på att i tystnad planera motståndet. 2014 är ett viktigt val, och ett starkt stöd för SD är det bästa sättet att ge etablissemanget fingret."

Efteråt skriver Paulina Forslund på SMR:s sajt Nordfront att attacken ska ses mot bakgrund av att ”vänstern i årtionden tillåtits hållas då de upprepade gånger attackerat oliktänkandes demonstrationer”. Signaturen Bananrepubliken på Flashback menar att det belyser en påstådd medial ”snedvridning”, för ”när högerextremister attackeras blir det inga ledare och helsidor om traumatiserade deltagare”.

Det handlar alltså om hämnd, ett offer i ”sanningens” tjänst.

Priset för skrämseltaktiken kan tyckas högt. 26 anhållna nazister. Läckta person- och adressuppgifter till samtliga. Ett pr-mässigt fiasko. Och en ny antirasistisk rörelse, större än på länge.

Men SMR håller inte med om att det var ett misstag. Åtminstone inte utåt. ”Detta är bara början!” skriver krönikören Robin Palmblad på Nordfront. Han tycker att det är ”upplyftande att se så många försvara Motståndsrörelsens aktivister” i olika forum på nätet: ”Kanske börjar svensken komma till den punkt då den inser att världen är en hård och karg plats, och att rätten tillhör dem som kämpar för den.” För nu har antirasisterna fått "smaka på sin egen medicin".

Även i kommentarsfältet öser man beröm över attacken: ”vi vädrar morgonluft”, ”Riktigt bra jobbat Kamrater!”, det ”blåser upp till storm”, ”trött på fegheten, kommer att skicka in en medlemsansökan till er”. Framgångarna för Gyllene gryning i Grekland är återkommande referenspunkt. Någon menar att hemsidornas besökssiffror nu kommer öka väsentligt.

Det kan ses som uppblåst retorik för att maskera ett stort misslyckande. Händelsen har skapat splittring i den nationella rörelsen. Dan Eriksson på Realisten (organ för nazistiska Svenskarnas parti) skriver i en krönika med rubriken ”Är det rätt att attackera vänsterdemonstrationer?” att det var fel – eftersom det ger fienden medvind.

Samtidigt tycks trollen leva på negativ publicitet. Aegishjalmr skriver på Flashback att attacken gett ”större uppmärksamhet och reaktioner än någon demonstration som anordnats av nationella. Nästan en kvartsmiljon visningar bara av denna tråd”.

*

Svenska motståndsrörelsen bildades 1997 som arvtagare till Vitt ariskt motstånd och drivs av Klas Lund, dömd till fyra års fängelse 1986 för dråp. Organisationen beskrivs ofta som sektlik. Klas Lunds ord får inte ifrågasättas. Istället för distrikt kallas de regionala avdelningarna ”nästen”. Man säger sig ha en aktivisthandbok och de ständiga hänvisningarna till Mein Kampf vittnar om Hitlers närmast religiösa ställning.

Rörelsens världsbild är en grumlig soppa. Målet är med Klas Lunds egna ord att ”ena de nordiska folken i en ny nordisk stat” genom ”en front av 'stål'”. Vad NSDAP åstadkom i Tyskland "på bara 14 år” var enligt Nordfronts chefredaktör Fredrik Vejdeland ”nästan som ett mirakel”.

I SMR:s ögon styrs Sverige av ”sionistiskt tyranni” och polis och judiskt ägda medier står alltid på ”vänsterns” sida. Offerrollen genomsyrar de flesta diskussioner. Många tycks ha uppriktigt svårt att förstå varför rasism och nazism är brännmärkta ideologier som inte kan vara del av det offentliga samtalet. Men om medierna bara berättade sanningen skulle svenskarna vakna.

Fornnordisk mytologi, konspirationsteorier, martyrskap och en starkt rasistisk och antifeministisk propaganda är komponenter som formar världsbilden. Sympatisörernas diskussionsnivå spänner mellan högtravande utrop som ”Svenskar ge eld, gud äro med er, strid för er tro, ge ingen nåd!” (Nordfronts kommentarsfält) till banala plattityder: ”Hårt mot hårt. Bred front och mota juden i grind.” (Signaturen funf-krauter på Flashback.)

Till slut är jag vilse. Jag vill ut härifrån. Jag kan inte sluta läsa.

*

När jag till slut hittar ut ur skogen går jag mot Kärrtorps centrum. Det är fjärde advent. Människor har samlats i tusental, förenade i avsky mot den ljusskygga verksamheten. Trollskogen är inte en egen bubbla, attityderna har sipprat ut genom lövverket i flera år. Men nu står vi här, enade för demokrati och allas lika värde. Det är värt att kämpa för. I Göteborg, Malmö, Lund, Kristianstad, Falun, Umeå, Eskilstuna, Luleå… och Kärrtorp.

Fakta: 

Källor: Flashback-trådarna "Konfrontation med extremvänstern i Kärrtorp!” och ”Nordiska motståndsrörelsen tråden, allt om NMR”, artiklar och kommentarer på Nordfronts och Realistens hemsidor, Expo.se.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

© 2024 Fria.Nu