Folkrörelser fokuserar på miljö och rättvisa i ny valkampanj | Fria Tidningen
  • Manifestation för klimatet i Stockholm år 2009. Fortfarande är huvudfokus inom politiken plånboksfrågor, tycker de miljö- och folkbildningsorganisationer som står bakom kampanjen Rättvisa nu!.
Fria Tidningen

Folkrörelser fokuserar på miljö och rättvisa i ny valkampanj

Flera miljö- och folkbildningsorganisationer vill sätta fokus på miljö- och rättvisefrågor inför EU- och riksdagsvalet. Därför har de startat kampanjen Välj rättvisa nu! som ska turnera genom Sverige i början på nästa år.

Klyftorna mellan fattiga och rika ökar samtidigt som naturresurserna exploateras i rask takt. Och trots larm från FN:s klimatforskare har politikerna svårt att enas om hur vi ska nå upp till tvågradersmålet. Det menar ett antal folkrörelser och folkbildningsorganisationer som har gått samman och bildat kampanjen Välj rättvisa nu!

− Det handlar om att lyfta blicken från plånboksfrågorna och vända den till klimatforskningen, handelspolitiken och rasismen som nu tydligare visar sitt ansikte. Vi hoppas att kampanjen kan bidra till en politisk vitalisering i vårt land, säger August Nilsson från Attac i Malmö.

Några av frågorna som finns på agendan är att motverka rasism både globalt och lokalt, införandet av en skatt på finansiella transaktioner, att stoppa urholkningen av svenskt bistånd samt att halvera klimatutsläppen och genomförandet av en klimatsmart upprustning av miljonprogrammen. Kampanjen vill även sätta strålkastarljuset på järnvägs- och kollektivtrafiken och att vi måste minska transportbehoven av bil- och flygtrafik.

− Det som bland annat var bra med den kampanjen som vi gjorde 2010 inför dåvarande riksdagsval var att alla politiska partier svarade på vår klimatkompass. Den lades ut publikt och fungerade som en konsumentupplysning. Politikerna kunde inte smita undan, utan tvingades att svara på frågorna, säger Lars Igeland från Jordens vänner och Färnebo folkhögskola.

I den aktuella kampanjen har organisationerna återigen skickat ut en enkät till alla riksdagspartier med frågor kring bistånd, handelsavtal, klimat och miljö, global rättvisa och mänskliga rättigheter. Enligt Lars Igeland har de flesta redan svarat på frågorna men de planerar att presentera valkompassen i februari. Tanken är att organisationerna under nästa år ska göra en gemensam turné genom Sverige från nord till syd. Arrangemang de planerar att delta i är bland annat Världsmiljödagen, Almedalen, Asylstafetten, Urban stadsodling i Malmö och Klimatriksdagen i Norrköping. Fler aktiviteter planeras och nya deltagare och organisationer välkomas att delta. Organisationerna som är delaktiga i kampanjen finner det viktigt att börja i god tid innan valet. I början på 2014 kommer kampanjens innehåll och struktur att förtydligas allt mer.

− Den här kampanjen handlar inte bara om vilket parti man ska rösta på i valet. Vilken regering det än blir så måste det finnas en annan politik. Jag var med på första COP-mötet 1995 i Berlin och nu senast var det 19:e mötet. Det går så trögt. Alla som tycker att dessa frågor är viktiga måste göra sin röst hörd. Det är inte bara upp till politikerna att göra jobbet. Det är även en möjlighet för den som går med näven knuten i fickan att vara med och agera.

Fakta: 

Organisationer som tagit initiativ till kampanjen är:

Attac Sverige, Framtidsjorden, Färnebo folkhögskola, Globala Folkhögskolan, Jordens Vänner, Klimataktion, Latinamerikagrupperna, Latinamerikakommittén i Luleå, MST Stödgrupp, Svalorna Indien/Bangladesh, Via Campesina Stödgrupp Sverige, Svensk-Kubanska föreningen, Watch it med flera.

Rekommenderade artiklar

Konflikter bromsar klimatarbetet i Afrika

Den afrikanska kontinenten har stora behov av gröna investeringar som kan minska utsläppen och motverka klimatförändringarnas effekter. Men instabilitet, väpnade konflikter och byråkrati förhindrar investeringarna i många länder. 

Lycka på schemat i Indien

I måndags lanserades en ny utbildningsreform i Indien. Läroplanen som presenterades av Dalai Lama har som syfte att utbilda eleverna i lycka och glädje.

© 2021 Fria Tidningen