• Under sommarens fotbolls-EM utsattes Sveriges landslag för både kvinnohatiska och homofoba kommentarer på sociala medier.
Göteborgs Fria

Uppmärksammat kvinnohat på nätet

På senare år har en rad heta debatter om näthat briserat på sociala forum. Ofta handlar de om mäns syns på feminism och jämställdhet.

Manligt hat mot kvinnor är inget nytt. Men utrymme att visa det har fått nya möjligheter sedan internet vände upp och ned på samhället. Plötsligt finns utrymme i alla möjliga forum för människor att vädra sina åsikter. Något som gjort uttrycket näthat till allmänt begrepp.

Här är några kända fall av näthat:

• Fotbollslandslaget. Det var under sommarens EM-slutspel i fotboll (för damer) som en rad inlägg på Twitter sexualiserade och dömde ut spelarna i landslaget. Så här såg kunde det se ut på Twitter:

”Lesbiska horor är vad ni är.”

”Varför utsätter man sig för att titta på 22 flator som leker fotbollsspelare?”

• Uppdrag Granskning. I början av året sände SVT:s granskande program ett reportage om fenomenet näthat som väckte mycket känslor. Ett exempel som nämndes var den 21-åriga kvinna som uppmanat till bojkott av en t-shirt från H&M. Hon fick då motta många hatiska kommentarer, bland annat om att hon skulle stenas och våldtas.

• Författaren Maria Sveland. Journalisten och författaren är en av Sveriges starkaste röster när det gäller kampen mot näthat mot kvinnor. Tidigare i år släppte hon boken Hatet – en bok om antifeminism. Hon har bland annat utsetts till ”Sveriges farligaste kvinna 2013” av en grupp på Flashback och utsatts för en rad hot.

• Bloggaren Tyra Sjöstedt. Personen bakom en av Sveriges största bloggar berättade i TV3:s Efterlyst om hur hon fått motta dagliga hot i sitt kommentatorsfält. Bland annat har hon hotats med styckmord, våldtäkt och misshandel. Förutom det började en man också att förfölja henne.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

© 2024 Fria.Nu