Public service sviker sin uppgift i Kiev | Fria Tidningen

Debatt


Britta Ring
  • Sveriges utrikesminister Carld Bildt (M) bland oppositionen på Självständighetstorget i Kiev, Ukraina. Public service-mediernas rapportering följer den officiella maktens agenda, skriver Britta Ring.
Fria Tidningen

Public service sviker sin uppgift i Kiev

Public service sviker kravet på oberoende när man anpassar rapporteringen kring protesterna i Ukraina efter den officiella maktens linje, skriver Britta Ring.

Svensk public service gör inte sitt jobb när det gäller att skildra den dramatiska händelseutvecklingen i Kiev. De upphetsade demonstranterna, som först var upprörda över att Janukovitj inte fick till ett avtal med EU, bestod enligt radions P1 och SVT av idel besvikna ungdomar som längtade till demokratin i Europa och fruktade utpressningen från förtryckaren Putin.

Men av vänstertidningar, som rimligen inte kan ha varit mer välinformerade än stormedierna, framgick att oppositionspartierna som tillsammans drev protesterna var dels ett nationalistiskt, dels ett nynazistiskt parti – samt boxarens parti med det passande namnet Udar (slag, stöt). Inga upplysta försvarare av ”europeiska värden” direkt.

På morgonen onsdag 11 dec summerades erfarenheterna från nattens polisaktiviteter på demonstranternas torg i Kiev. Lyssnade på P1 Morgon. Hårda sammanstötningar hade väntats. Men istället stod poliser och demonstranter och tittade på varandra. Allt var lugnt. Demonstranterna behärskade scenen. Poliserna röjde undan bråten som blockerat torget. Sen gav de sig iväg. En liten skärmytsling utspelades framför det ockuperade stadshuset, där demonstranterna hällde kallt vatten på poliserna. Inget nämndes om skadade. Demonstranterna utropade sig som segrare.

Sedan hände något underligt. I eftermiddagsnyheterna skildrades plötsligt nattens händelser som stora utbrott av våld från polisens sida. USA protesterade mot våldet och EUs utrikeschef Catherine Ashton som påpassligt anlänt till Kiev var upprörd. USA överväger sanktioner mot Ukraina på grund av det påstådda våldet. Ett våld som inte levererades och därför måste uppfinnas. Och public service rapporterade om ett våld som inte förekommit!

Vem är det som övar utpressning? I själva verket är det mycket tveksamt om EU har något genuint intresse av det närmast konkursmässiga Ukraina som medlem. Avtalsvillkoren var njugga, såvitt vi vet. Däremot pågår en maktkamp med Ryssland om inflytandet över den ukrainska grannen, som är strategiskt placerad ur Natos synvinkel.

Ukrainas regering är nu satt under hård press av jättedemonstrationer, ledda av skumma politiska intressen och uppmuntrade av politiska aktivister på hög nivå från svenska UD, EU och USA. Svart mot vitt. Diktatur mot demokrati. Så enkelt. Om man inte fördjupar sig för mycket i granskningen av de organiserade krafterna bakom oppositionen i Kiev. Och här gäller det för våra public service-redaktioner att spela med. Inte stöta sig med den officiella makten. Hur var det nu? Oberoende public service?

ANNONS

Rekommenderade artiklar

Debatt
:

Lyssna på Birger Schlaug!

Världens resurser är ändliga, men kapitalismens behov av tillväxt omättligt. Det leder förr eller senare till en situation där systemet hotas att sprängas inifrån. Britta Ring har läst Birger Schlaugs tillväxtkritiska krönika i Fria Tidningen, men vill också ge oss nyckeln till förståelse, nämligen Marx teorier.

© 2021 Fria Tidningen