Sara Falkstad

Synpunkten


Sara Falkstad
Fria Tidningen

Adventskalender för systemförnekare

Vad gjorde Rosa Parks uppror mot om inte diskriminerande strukturer?

Länge försökte jag att inte reagera på Marcus Birros krönika ”Många feminister siktar på fel saker” i Expressen den 27 november. Hans antifeministiska argument har redan slaktats effektivt av mer slipade skribenter. Men bortsett från Birros hittepåfeminister som vill döda alla män, är det något som gör att jag inte kan hålla mig borta.

Birro verkar ha fallit offer för den politiska epidemin strukturfobi, ett tillstånd som ofta uppträder i kombination med privilegieblindhet. Han skriver: ”Jag anser mig ha tolkningsföreträde till mitt eget liv och jag ingår inte i någon struktur eller system.”

För Birro, och alla andra som ställer sig undrande till om ”strukturer och system” bör föras till samma kategori som jultomten, påskharen och klimatpolitiken, vill jag därför presentera en liten samhällsfilosofisk adventskalender. Håll till godo!

Lucka nummer ett: Den 1 december var det 58 år sedan Rosa Parks vägrade ge upp sin sittplats i bussen till en vit man, trots att busschauffören krävde det. Och eftersom det inte finns några system eller strukturer, sågs detta bara som en människa som på ett självklart sätt utnyttjade sin frihet; episoden gick alla obemärkt förbi, och ingen vet vem Rosa Parks är i dag. Eller hur var det nu, Marcus Birro?

Den 2 december 1859 avrättades slaverimotståndaren John Brown efter att ha genomfört ett antal aktioner i avsikt att befria svarta slavar. Det uppror han startade var ett led i utvecklingen som ledde fram till amerikanska inbördeskriget. Att bli hängd för att man står upp för mänskliga rättigheter, har det något med strukturer och system att göra, Marcus Birro?

Den 3 december 1984 dödades cirka 20 000 människor i Bhopal i Indien när en explosion i Union Carbides växtgiftfabrik släppte ut den kemiska gasen metylisocyanat. Flera hundra tusen skadades i olyckan, vars orsaker anses vara en dåligt byggd fabrik, bristande underhåll, kass personalpolitik och ekonomisk press. Dow Chemical, som nu äger Union Carbide, erkänner fortfarande ingen skuld i katastrofen. Visst var det dumt av de där människorna att bli utsatta för giftgaser? Eller, var de 20 000 dödsoffren del av någon maktstruktur? Är Dow Chemical del av något system, Marcus Birro?

Innan vi öppnar nästa lucka, uppmanar jag till eftertanke. Jag vet att det kan framkalla svindel att blicka nedåt när man befinner sig på toppen av en pyramid. Men att förneka pyramidens existens är inte bara okunnigt, utan rentav dumdristigt. I den nyliberala världsbilden halkar varenda bebis ut i ett politiskt vakuum, färdigproppad med entreprenörskap och fri att roffa åt sig den makt och de stålar hen tycker sig behöva. Jag tycker att vi applåderar Marcus Birro för att ha lyckats bättre i detta livsföretag än uppskattningsvis 90 procent av världens befolkning, helt utan hjälp av system och strukturer.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

© 2024 Fria.Nu