Fria Tidningen

Ny lag hotar informationsfriheten i Peru

En ny lag mot internetrelaterad brottslighet strider mot tidigare lagstiftning om ökad insyn för medborgare och försvårar journalisters arbete, enligt kritiker.

Kritiker menar att den lag som trädde i kraft 2002 om insyn och som garanterar allmänhetens tillgång till offentliga handlingar undergrävs av den nya snabbt genomdrivna lagen mot brottslighet på internet. Den nya lagen infördes för att komma åt internetbrott, bland annat sexuella trakasserier av minderåriga. Men civilsamhällets organisationer uppger att delar av lagen som hotar informationsfriheten lades till utan någon offentlig debatt.

Lagen från 2002 syftade till att öka transparensen i enlighet med konstitutionen, som slår fast att medborgare ska ha tillgång till offentliga handlingar. Sedan lagen infördes har ombudsmannakontoret tagit emot 6 714 anmälningar från personer som nekats tillgång till offentliga handlingar.

Fernando Castañeda, biträdande ombudsman för konstitutionella frågor, säger att den viktigaste aspekten av lagen är att den är ett verktyg för medborgare att få tillgång till information genom en öppen tillgång till databaser. Denna tillgång kommer dock att begränsas av den nya lagen mot internetbrott som hastigt behandlades i kongressen och undertecknades den 22 oktober av president Ollanta Humala.

Enligt lagen riskerar man tre till sex års fängelse för insamling av information från en offentlig institution för exempelvis uppgifter om och analys av hur mycket pengar som används till olika sociala program, förklarar juristen Roberto Pereira från pressfrihetsorganisationen Press and Society Institute. Journalister kan riskera tre till fem års fängelse för insamling av uppgifter om en persons familj, ekonomi eller arbete, enligt Pereira.

Press and Society Institute kallar den nya lagen ”ett allvarligt hot mot pressfriheten och mot granskningar i allmänhet”.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Konflikter bromsar klimatarbetet i Afrika

Den afrikanska kontinenten har stora behov av gröna investeringar som kan minska utsläppen och motverka klimatförändringarnas effekter. Men instabilitet, väpnade konflikter och byråkrati förhindrar investeringarna i många länder. 

© 2024 Fria.Nu