400 i strejk på svensk fabrik i Indien | Fria Tidningen
  • I nästan två månader har strejken pågått utanför Alfa Lavals fabrik i staden Pune, i västra Indien.
  • Ett 20-tal personer deltog i demonstrationen utanför Alfa Lavals huvudkontor i Lund, vid lunchtid på fredagen.
Fria Tidningen

400 i strejk på svensk fabrik i Indien

I över två månader har hundratals arbetare strejkat på industriföretaget Alfa Lavals fabrik i Pune, Indien. Nu ökar pressen på det svenska företaget att tillmötesgå kraven på bättre arbetsvillkor.

Det var i mitten av september som de som är kontraktsanställda på Alfa Lavals fabrik i Pune skickade ett brev till ledningen och krävde att bli fast anställda. Arbetarna tjänar mellan 8000 och 10 000 rupies (cirka 900-1100 svenska kronor) per månad till skillnad från de fast anställda som tjänar nästan tre gånger så mycket. När de drygt 400 arbetarna inte fick något svar på sitt brev bestämde de sig för att gå ut i strejk. Nu har strejken pågått i nästan två månader utan några framsteg. Arbetarna har istället blivit lockoutade från arbetsplatsen och protesterar utanför fabriksgrindarna.

Det svenska företaget Alfa Laval som äger fabriken menar att det från början rörde sig om 400 strejkande som stegvis har minskats till ett tjugotal. De påpekar också att det rör sig om kontraktsanställda som inte är anställda direkt av företaget. Samtidigt skriver de på sin Facebook-sida att ”respekt för mänskliga rättigheter är principiellt viktigt” för företaget och att deras arbete med att förbättra arbetsvillkoren också har varit inriktat på just kontraktsanställda.
– Vårt förhållningssätt till kontraktsanställda är detsamma som för fast anställda, och även om de inte är anställda av Alfa Laval, säkerställer vi deras löner och hur de betalas ut genom avtal med bemanningsföretaget. Vi säkerställer att avtalet följs genom återkommande kontroller, säger Eva Schiller, pr-ansvarig på Alfa Lavals huvudkontor i Lund.
Hon säger att situationen hanteras av deras indiska organisation och att de anklagelser som har riktats mot bemanningsföretaget nu utreds.
– Om det skulle visa sig att verksamheten inte bedrivs i enlighet med gällande lagstiftning eller i linje med våra affärsprinciper kommer vi naturligtvis att vidta omedelbara och nödvändiga åtgärder, säger hon.

Men nu ökar pressen på Alfa Laval i Sverige. I dag, fredag, vid lunchtid hölls en demonstration utanför företagets huvudkontor i Lund i solidaritet med de strejkande arbetarna.

– Min förhoppning är att Alfa Laval gör det rätta och fastanställer arbetarna och höjer deras löner. Det känns som att vi börjar sätta press på dem nu och jag tror inte de är nöjda över att det här kommer ut i Sverige, säger Henrik Johansson, från bloggen Motarbetaren och som har kontakt med de strejkande.

Att Alfa Laval hänvisar till att arbetarna är anställda av bemanningsföretag tycker Henrik Johansson är problematiskt. Han menar att det är just det som är problemet med bemanningsanställda, att personalen hyrs in för att företaget ska slippa ta ansvar. Förutom de stora löneskillnaderna och att flera av de strejkande arbetat på Alfa Laval i upp till 20 år så säger Henrik Johansson att de också har fått signaler om att det verkar finnas ett belöningssystem på fabriken som gynnar de fast anställda.

– En person har skrivit på Facebook att arbetarna får olika mat i matsalen och att de kontraktsanställda inte får någon frukost till skillnad från de fastanställda, berättar han.

Att strejken har kunnat pågå i nästan två månader utan att det har fått någon uppmärksamhet i Sverige ställer han sig frågande till. Själv fick han reda på strejken i förra veckan via personliga kontakter.

– Egentligen borde inte en liten grupp i Malmö på under tio medlemmar gå ut med det först. Det borde ha gått andra vägar till andra delar av arbetarrörelsen som borde ha reagerat tidigare. Koncernfacket på Alfa Laval har känt till detta så vi vet att det måste ha funnits någon kunskap om det, säger han.

Men IF Metalls internationella enhetschef Mats Svensson säger att de inte har fått någon information från det internationella fackförbundet eller fackliga företrädare på fabriken tidigare. Han fick själv reda på strejken för några dagar sedan. Nu har IF Metall kontakt med de fackliga företrädarna på fabriken i Indien och förhoppningen är att de genom dialog med företaget ska lyckas komma fram till en lösning på konflikten.

– Vi tycker av princip att det är rimligt att stadigvarande personal ska fastanställas och att svenska företag ska följa internationella avtal och konventioner. Men de indiska lagarna kan komplicera förhållandena lite. Vi kan inte kräva att svensk lag ska gälla i Indien, säger han.

IF Metall för också en dialog med Alfa Laval i Sverige.

Fakta: 

Alfa Laval

Alfa Laval är världsledande i produktion av separatorer, värmeväxlare, pumpar och ventiler som används inom bland annat livs- och läkemedelsindustrin, vattenrening och olja- och gasindustrin.

Företaget startade redan år 1883 och har i dag fabriker och utvecklingsenheter över hela världen.

Alfa Laval har sitt huvudkontor och tillverkning av värmeväxlare i Lund.

ANNONS
ANNONS

Rekommenderade artiklar

Ny massaktion mot tyska kolgruvor

Nästa vecka är det återigen dags för massaktionen Ende Gelände som samlar miljöaktivister från hela Europa som ska sätta de tyska kolgruvorna i blockad.

© 2022 Fria Tidningen