• Ett 50-tal studenter samlades på Humanisten på torsdagen. Under mötet lyfta studenterna sin oro kring förslaget och diskuterade hur kampanjen ska drivas.
Göteborgs Fria

Studentrörelse vill stoppa universitetsreform

Ett landsomfattande studentupprop har startat mot regeringens förslag. På torsdagen samlades ett 50-tal studenter i Göteborg för att planera organisering.

Allt började med ett upprop i Lund den 10 november. Efter det har rörelsen spridit sig till flera orter i landet och i torsdags förra veckan hölls flera aktioner under namnet Ockupera universiteten. I Göteborg anordnades då ett möte och i torsdags denna vecka hölls ännu ett.

Linus Bertilsson och Joel Celander är två studenter på Göteborgs universitet som har engagerat sig i frågan. Både tror att stiftelsedrivna högskolor och universitet skulle styras av ekonomiska intressen snarare än akademiska. Nu hotas bland annat studenträttigheter, skolornas oberoende och bredden i deras utbildning menar de.

– Jag tror inte det är en slump att de båda privata högskolor som finns i Sverige i dag är tekniska, den i Jönköping och Chalmers här. Man kan i mycket tydligare utsträckning tjäna pengar på det än till exempel humaniora, säger Joel Celander.

De förklarar att den platta organisationen bakom Ockupera universiteten fortfarande är i sin vagga och nu vill de bygga en infrastruktur kring den. Men det handlar inte bara om att stoppa regeringens förslag enligt Linus Bertilsson. Man vill även kunna presentera alternativ.

– Det är inte nödvändigtvis så att vi vill bevara universitetet som det är nu. Det är inte bara frågan om ett defensivt upprop.

– Vi har vaknat för att vi är emot privatiseringen av högskolan men vi vill ju formulera våra krav tillsammans, fortsätter Joel Celander.

De förklarar att namnet Ockupera universiteten inte är fullt så offensivt som det låter, att det nödvändigtvis inte måste handla om att fysiskt ockupera. Joel Celander tror att makten över skolan kan tas ifrån studenter och lärare om reformen går igenom och istället hamna hos en ekonomisk makt.

– Därför är ockupera ett bra ordval, för att visa att vi tar tillbaka vårt universitet.

På torsdag planerar rörelsen ett nytt möte.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

© 2024 Fria.Nu