Svenska nazister vapentränade i Ungern | Fria Tidningen
  • Svenska motståndsrörelsen under en manifestation till minne av Karl den XII, den 30 november 2009.
  • På fältvandring under nazistiska MNA:s militärträning.
  • MNA stoltserar ofta med vapen i sin propaganda.
  • Vapenhantering och teori i MNA:s paramilitära sommarläger.
  • MNA har oftast träningar i en egen facilitet i västra Ungern – paradoxalt nog en gammal sovjetisk militärbas.
  • Efter Svenska motståndsrörelsens manifestation i Uppsala, augusti 2013. Ett av deras flygblad ligger kvar på marken.
Fria Tidningen

Svenska nazister vapentränade i Ungern

Svenska motståndsrörelsen är känd för sin våldsinriktning som de senaste åren har blivit allt grövre. Sedan 2012 har rörelsen kunnat kopplas samman med ett flertal misshandelsfall och även med ett mord. I somras deltog SMR i ett nazistiskt militärläger i Ungern med vapenträning och närkamp.

I sin senaste årsrapport visar Expo att nazistiska Svenska motståndsrörelsen (SMR) sedan 2008 har fördubblat sina utåtriktade aktiviteter. I fjol nådde deras aktiviteter högst noteringar hittills, men ökningen var marginell.

– Samtidigt har delar av deras tidigare ledande figurer hoppat av till andra organisationer. Så de håller en fortsatt hög aktivistnivå trots detta, förklarar Anders Dalsbro, redaktör för tidskriften Expo.

SMR betraktas som de mest militanta inom den svenska vit makt-miljön och med deras aktiviteter följer inte sällan incidenter med våld. Från år 2012 har de varit inblandade i ett flertal uppmärksammade våldsdåd i hela landet. Beteendet bottnar i en generell våldsbenägenhet inom SMR. Men våldstrenden har även fått grövre inslag det senaste året, efter att en SMR-aktivist hösten 2012 knivmördade en ung man i Vallentuna. Den skyldige dömdes i mars i år, och i hans hem påträffades en kniv med organisationens logga och texten ”Kampen kräver mer än ord” på.

– Men där saknas politiska förtecken. Istället visade det på den stora våldspotentialen i organisationen och hos dess aktivister. Det är någonting som uppmuntras, säger Anders Dalsbro.

2013 har SMR också utvecklat sina band till Ungerska nationella fronten (MNA) en länge välorganiserad nazistorganisation i Ungern som SMR tidigare har besökt. I juli i år deltog svenskar för första gången öppet i ett paramilitärt träningsläger i Ungern. Sådana har MNA organiserat i åratal som förberedelse inför väpnad strid och gett militär skolning till både ungerska och utländska sympatisörer, förklarar Kristóf Domina, chef över Athena Institute i Budapest som granskar politisk extremism.

– De använder bara airsoftvapen, så det är ofarligt för dem att säga att de förbereder kriget för den vita rasen. Men vi vet också att de tränas av exmilitärer och före detta polisinstruktörer. Å ena sidan gör de alltså ingenting illegalt, men å andra sidan tränar de folk med samma metoder som vilken annan polisinstitution i Europa gör, säger han.

I MNA:s läger ska moment med såväl skjutövningar, granatkastning och stridsteknik i bebyggelse förekomma. SMR har själva beskrivit på sin hemsida hur deras uniformsklädda delegation deltog i närkamper, fältvandring, vapenhantering och inspekterades av befäl.

Enligt Athena Institute ska just det lägret ha varit ”öppet” för nya sympatisörer. För de rutinerade och mycket pålitliga har MNA även mer militanta och ideologiska ”stängda” läger.

– I praktiken kan de här grupperna kontrolleras. Men det går inte att bortse från att om några 18-åringar blir matade med all den här ideologin i dag så kan de heta Anders Breivik om tio år, säger Kristóf Domina.

Ideologiskt sett placeras SMR av Expo i det ”The Order-inspirerade blocket” som var en amerikansk nynazistisk terrororganisation aktiv på 1980-talet. De idoliserar grupper som använt våld, rån och mord för att åstadkomma en nazistisk revolution. Ledaren för SMR, den på 1980-talet dråpdömde Klas Lund, medgrundade Vitt Ariskt Motstånd som 1991 rånade en bank och en polisstation på 36 pistoler, innan han greps och på nytt fängslades. SMR samlar regelbundet på sig vapen och så sent som 2008 påträffade polisen en större gömma med bland annat automatvapen, pistoler, ammunition, larmminor och en handgranat. Ute på gatorna uppmuntrar ledarna dock aktivisterna att bära kniv, enligt Expo.

Tidigare har Säkerhetspolisen beskrivit att det finns en vålds- och vapenromantik inom SMR som länge gjort medlemmar intresserade av legala och illegala vapen. I dag vill Säpo inte lämna några nya kommentarer om deras syn på SMR:s avsikt att begå politiskt motiverade brott och om deras band till ungerska MNA. Istället hänvisar de till sin skriftliga rapportbedömning, där det framkommer att de inte anser att vit makt-miljön är ett direkt hot mot demokratin. Däremot anses deras tillgång till vapen, skrämselkapital och våldserfarenhet ändå göra den till ett latent och kapabelt hot mot vissa demokratiska funktioner som till exempel en tidning, ett parti eller en myndighet.

– SMR utgör uppenbarligen ett hot mot sina meningsmotståndare och i sin förlängning är det ett demokratiskt problem, säger Anders Dalsbro, Expo.

Han anser inte att banden till Ungern förändrar bilden av SMR, som själva är måna om att framstå som det mest radikala högerextrema alternativet.

– Men det är klart oroande att en revolutionär nazistorganisation som vi vet har stor våldspotential söker sig till likasinnade som dessutom har en militär grund. Det ska tas på allvar.

Fakta: 

Våldsincidenter 2013

Gävle, 16 mars 2013
Åtta SMR-aktivister manifesterar utan tillstånd och delar ut nazistpropaganda på Stortorget. En kvinna som filmar får sin mobiltelefon kastad i marken och en 18-årig man som protesterar mot SMR:s beteende blir misshandlad med knytnävar, sparkar, ett batongliknande föremål och spetsas av fanskaft, enligt vittnen. Mannen körs till sjukhus och polisen måste använda pepparspray för att skingra SMR-aktivisterna för att kunna anhålla deras 33-årige ledare som misstänks för grov misshandel och brott mot knivlagen. 

Uppsala, 10 augusti 2013
16 aktivister manifesterar utan tillstånd och delar ut flygblad vid Celsiustorgets gatukorsning. En kvinna protesterar över att SMR filmar henne och blir enligt uppgift slagen på sin hand. När en manlig bekant protesterar utsätts han för en misshandel av flera personer och faller blödande in i en klädbutik. Endast två poliser är, enligt uppgift, på plats och SMR kan lämna platsen utan att någon grips. Den misshandlade mannen förs till sjukhus och fyra anmälningar upprättas om misshandel, olaga hot och ofredande.

Umeå, 7 september 2013
En musikgala för socialt utsatta pågår på Rådhustorget när ett 20-tal SMR-aktivister med sköldar med hängsnaror på samlas till en otillåten demonstration. SMR gör, enligt vittnen, Hitlerhälsningar, misshandlar med fanskaft och ska även ha kastat flaskor. Polisen använder pepparspray och upplöser demonstrationen och beslagtar flera knivliknande föremål. Nio nazister misstänks för brott mot knivlagen, försök till misshandel och hets mot folkgrupp. Tre dagar senare demonstrerar 3 000 Umeåbor mot nazism.

Stockholm, 5 oktober 2013
Läkare utan gränser har en utställning i köpcentret Gallerian om ett flyktingläger i Sydsudan när två maskerade personer attackerar lokalen med rökgranater. Personerna lämnar, enligt vittnen, flygblad på platsen som gör reklam för den nazistiska hemsidan Nordfront, som drivs av Svenska moståndsrörelsen, men SMR:s ledning tar avstånd från aktionen. En illaluktande, kraftig rökutveckling fyller lokalen som måste utrymmas på besökare och stängas. Polisen spärrar av platsen men inga misstänkta grips.

Källor: Aftonbladet, Gefle dagblad, Upsala nya tidning, Expo, Dagens nyheter, Folkbladet, Expressen, Svenska dagbladet

ANNONS
ANNONS

Rekommenderade artiklar

En av sju skolor säger nej till Svenskarnas parti

Högerextremismen, Val 2014

Bara en av sju skolor säger nej till nazistiska Svenskarnas parti. Fria Tidningen har gjort en rundringning till flera gymnasieskolor på de orter där partiet ställer upp i kommunalvalet.

© 2022 Fria Tidningen