Clowner sprider skratt hos barn på flykt | Fria Tidningen
  • Clownföreställningen Drömställe ingår i projektet Drömturnén som syftar till att väcka drömmar till liv hos barn på flykt i Sverige.
Fria Tidningen

Clowner sprider skratt hos barn på flykt

Under året har asylsökande, ensamkommande och gömda flyktingbarn fått skratta och drömma tillsammans med Clowner utan gränser. Organisationen som annars jobbar på plats i Jordanien, Burma eller Kenya har tagit föreställningarna till Sverige.

Clowner utan gränser har jobbat världen över för att sprida glädje och skratt i flyktingläger, ungdomsfängelser och i andra utsatta miljöer i över 15 års tid. Men det var först för två år sedan, när organisationen jobbade med 20 ensamkommande ungdomar i Botkyrka i ett mindre projekt, som idén att föra över konceptet till Sverige i större skala föddes. Arbetet inleddes för ett år sedan med turnéer för syriska flyktingbarn i Jordanien. Mötena och erfarenheterna från de syriska flyktinglägrena har sedan legat till grund för framtagandet av föreställningar, filmer och material som just nu visas i Sverige.

– Vi vet hur otroligt viktigt det är att skapa hopp i vardagen för de här barnen som ofta lever i passivitet. Då rannsakade vi oss själva och frågade varför vi inte jobbar med det här i Sverige där vi vet att det finns ett enormt behov, säger Louise Frisk, kommunikationsansvarig på Clowner utan gränser.

Drömturnén som drog igång i våras stannar på en ny ort varje vecka. Där hålls en clownföreställning som riktar sig till barn på flykt och en för låg- och mellanstadieelever. Föreställningen för skolbarn har även spelats i Rwanda, Jordanien och Palestina och syftar till att öka förståelsen för barn på flykt.

Lärarna får också tillgång till metodmaterial för att diskutera vidare kring frågan och skoleleverna får se en kortfilm som visar när Clowner utan gränser arbetar på plats i Jordanien.

– Det blir det mer konkreta, när de får se en 8-årig pojke från Syrien som berättar om de hemska upplevelser som han har varit med om. Sedan kommer det där bubblande skrattet när clownerna gör samma trick i flyktinglägret i Jordanien som eleverna nyss har sett i sin egen skola. Det skapar förståelse och medkänsla, säger Louise Frisk.

Föreställningarna som riktar sig till flyktingbarn sker i samarbete med flyktingförläggningar, boenden för ensamkommande barn, skolklasser för nyanlända och organisationer som arbetar med gömda flyktingar. På varje ort som turnén besöker hålls det en hel dag med olika workshops med fokus på hopp och drömmar. Sedan bjuds deltagarna in till Drömdagen, som hålls i slutet av veckan. Där spelas clownföreställningen Drömställe och sedan har ungdomarna möjlighet att delta i aktiviteter som anordnas av lokala kultur- och fritidsaktörer. Det kan handla om att man kan få testa att göra alltifrån att spela trummor eller jonglera till att bygga pärlplattor.

– Vi vet att det är oerhört viktigt för ensamkommande barn att ha en aktivitet utanför boendet där de kan känna en trygghet. Det är helt fantastiskt när man möter ungdomar som först är lite blyga och sedan börjar testa att jonglera eller dansa och då släpper det. Det var en lärare som sa till mig med tårar i ögonen att en kille aldrig är med på någonting och det var första gången han deltog i någonting under Drömdagen, säger Louise Frisk.

Hittills i år har Drömturnén hållit i 110 workshops och föreställningar. Under hösten har de besökt Sundsvall, Umeå, Kalix, Stockholm och Uppsala. Nästa vecka åker Drömturnén vidare till Malmö, veckan därpå till Halmstad och sedan avslutas turnén med Drömgalan i Stockholm. Louise Frisk är nöjd över det gångna året och förhoppningen är att de ska kunna fortsätta även i framtiden, om de lyckads få finansiering.

– Att vi ska komma tillbaka säger alla och det är den bästa feedbacken man kan få. Och det mest fantastiska är att se barnens reaktioner och engagemang. Det viktigaste är att barnen får skratta, känna sig sedda och att delta och vara kreativa. Det oavsett om det handlar om ett flyktingläger i Jordanien eller en flyktingförläggning här i Sverige.

Fakta: 

Clowner utan gränser:

Organisationen startade 1996 och bedriver verksamhet för barn runt om i världen. Syftet är att sprida skratt, glädje och hopp genom att skicka clowner och artister till barn och samhällen drabbade av krig, konflikt och andra kriser. I Sverige arbetar de för att öka kunskapen och engagemanget för människor som befinner sig i utsatta situationer i världen.

ANNONS

Rekommenderade artiklar

Ny massaktion mot tyska kolgruvor

Nästa vecka är det återigen dags för massaktionen Ende Gelände som samlar miljöaktivister från hela Europa som ska sätta de tyska kolgruvorna i blockad.

© 2021 Fria Tidningen