• Teblad, potatisvatten och persilja kan göra susen för krukväxter.
Fria Tidningen

Nu är det krukväxternas tur

Trädgårdssäsongen är över, nu är det istället krukväxterna inne som gäller för den odlingsintresserade. Men vilka skötselråd fungerar egentligen för inomhusväxterna?

Nätet flödar av allehanda tips på hur du bäst tar hand om dina krukväxter. Du kan hitta alltifrån hemsnickrade recept på näringslösningar till specialtips för pelargoner och orkidéer. Är du specialintresserad av en viss art finns föreningar att bli medlem i för att förkovra sig. Men forskningen kring vad som verkligen funkar för krukväxter är tunn, men väl beprövad erfarenhet kan också fungera bra i dessa sammanhang.

Lena Månsson, trädgårdstekniker som skrivit flera böcker om odling ute och inne, säger att det finns få universaltips. Nyckeln är ljus, näring och vatten.

– Placera dina krukväxter så ljust som möjligt. Idealtemperaturen är 16-20 grader för växter, så det är ofta för varmt egentligen för krukväxter inne på vintern. Elementen under fönsterbrädan är rena morden för växterna. Om man lyckas hålla nere temperaturen är det också bra att trappa ner på vattningen under vintern, säger hon.

Lena Månsson säger att förutsättningarna för att ha livskraftiga växter inomhus på vintern är svåra på svenska breddgrader. Förutom värmen inomhus blir också luften för torr för växterna. Testa att åtgärda genom att ofta ställa ut växterna en stund i hällregnet på hösten.

Vad finns det för tips för att få ovilliga växter att blomma?

– Många växter blommar inte för att förhållandena är för dåliga helt enkelt. Växterna reagerar efter bästa förstånd genom att inte blomma i våra bostäder. För att en växt ska blomma krävs extra näring till knopparna. Ofta är också ljusbrist ett problem, så mer ljus och näring kan hjälpa, säger hon.

Tips som finns i rutan intill här, om att vattna med potatisvatten, äggvatten eller persiljevatten för att uppnå vissa effekter är sällan vetenskapligt underbyggda. De bygger istället på hobbyodlares egna erfarenheter, vilket kan vara väl så bra.

– Frågan är bara vad som är orsak och verkan. Vattnar man med potatisvatten kanske man kommer ihåg att vattna över huvudtaget, vilket är bra för växterna. Rent allmänt går det också att säga att diverse avkok bevisligen innehåller något mer än bara vatten, vilket också i bästa fall är positivt för växten, säger Lena Månsson.

Tipset om att lägga teblad på krukväxtjorden ökar till exempel mullhalten när det förmultnar vilket kan gynna tillväxten.

Vad innebär egentligen gröna fingrar och hur får man sådana?

– En kollega sa en gång att hemligheten bakom gröna fingrar är ett skitigt pekfinger. Han menade att för att få gröna fingrar så kör man helt enkelt ner pekfingret i krukan. Är det torrt vattnar man, annars inte, säger hon.

Allmänt kan man annars säga att gröna fingrar bygger på en känsla, enligt Lena Månsson. Den känslan bygger på erfarenhet man fått efter att ha iakttagit växter, sett vad de mår bra av och hur de ser ut när de mår dåligt.

– Grunden kring växter går förstås att läsa sig till, men slutklämmen bygger på egna erfarenheter och iakttagelser. Gå gärna och titta på dina krukväxter ofta, gärna flera dagar i veckan för att tidigt upptäcka sjukdomar eller djur och se hur de mår, säger Lena Månsson.

Fakta: 

Tips för livskraftiga växter

Släng inte bort tebladen när du bryggt te i kanna. Lägg dem ovanpå jorden i dina krukväxter, de kan bli ett utmärkt gödningsmedel som ökar mullhalten när de förmultnar i krukan.

Nästa gång du kokar potatis kan du spara potatisvattnet. När det har svalnat spär du ut det med ytterligare lite vatten och vattnar krukväxterna med det. Använd helst ekologisk potatis som du inte har saltat för att inte hälla bekämpningsmedel och salt på växterna.

Om du har fått löss på krukväxterna: Testa att koka en rejäl knippa persilja i vatten och använd det avsvalnade avkoket att vattna med.

Prova att blanda färska ekologiska äggskal i vatten och låt det stå en dag. Vattnet drar åt sig kalcium och andra näringsämnen från skalen och passar bra att vattna blommorna med senare. Det ska vara färska äggskal – inte kokade.

Ett bra klimatsmart tips är att passa på att "duscha" växter i regnvatten utomhus när det ändå öser ner. Då sparar du vatten och du slipper jord i dusch eller badkar.

Har du tips?

Har du fler egna tips du vill dela med dig av? Mejla [email protected] för publicering i papperstidningen eller skriv direkt i kommentarsfältet.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

© 2024 Fria.Nu