Cirkus Maximum behåller sina elefanter | Fria Tidningen
  • Cirkus Scott har valt att sluta använda elefanter i sina föreställningar.
Fria Tidningen

Cirkus Maximum behåller sina elefanter

Djurrättsrörelsen välkomnar Cirkus Scotts beslut att sluta använda elefanter och sjölejon i sina föreställningar. Förhoppningen är nu att andra cirkusar följer efter. Hos Cirkus Maximum finns inget sådant intresse.

Efter Circus Scotts beslut att sluta använda vilda djur i sina föreställningar finns förhoppningen att andra cirkusar ska följa efter. Men intresset verkar svalt. I alla fall från Cirkus Maximums sida. Turnéledaren Helena Schict säger att sjölejonen i och för sig inte kommer finnas med nästa år men det handlar om att de vill ha variation i sitt program och inte om ett etiskt ställningstagande. Elefanterna kommer att uppträda som vanligt.

– Elefanterna är alltid nummer ett när vi frågar publiken vad de vill ha, vilket vi gör regelbundet. Det är vad folk vill se och förväntar sig när de kommer till oss, säger Helena Schict.

Bo Rönnberg är cirkusdirektör på Cirkus Skratt som hade med två sjölejon under årets föreställningar. Han säger att de i framtiden varken kommer ha sjölejon eller elefanter. Dels säger han att barnen blev rädda för sjölejonen men också att det beror på den debatt som har varit.

– Vi vill inte ha bråk med djurvänner så därför väljer vi att inte ha elefanter oavsett vad vi tycker.

Vad tycker du då om kritiken mot vilda djur på cirkus?

– De här djuren undersöks ofta av veterinär och de mår bra. Man pratar om vilda djur men det handlar om djur som är födda och uppväxta på cirkus.

Helena Schict, Cirkus Maximum, tycker inte heller att kritiken stämmer.

– Om man diskuterar det så gick våra elefanter fritt här i Skåne och betade, så det kan man fråga sig om det är naturligt beteende. Jag vet att djuren på vår cirkus har det bra och att säga att alla elefanter på cirkus har det dåligt är att dra alla över en kam.

Men Rasmus Andersson, talesperson för Djurrättsalliansen, säger att det inte bara handlar om att elefanterna behöver äta gräs utan att det är viktigt att de kan knyta sociala band och har möjlighet att röra sig på större områden och längre sträckor till exempel.

– Det vi också vet när det gäller Cirkus Scotts elefanter är att de har haft problem med skadade leder och andra vanliga problem som uppstår i fångenskap. Så blir det när de tvingas upprepa en rörelse flera gånger. I och med att de lär in ett trick med tvingande metoder så kommer de också att göra sådant som de inte vill göra, säger han.

Han är glad över Cirkus Scotts beslut men tycker samtidigt att det är fel att enskilda cirkusar behöver gå före. Han tycker att ett sådant beslut borde komma från riksdagen. Men det två år gamla förslaget från djurskyddsutredningen om att förbjuda elefanter och sjölejon på cirkus bereds fortfarande på landsbygdsdepartementet.

Fakta: 

Cirkusar med elefanter och sjölejon:

De cirkusar som har turnerat med elefanter och sjölejon under 2013:

Cirkus Schollini: 2 elefanter

Cirkus Maximum: 2 elefanter, 3 sjölejon

Cirkus Scott: 2 elefanter, 2 sjölejon

Cirkus Skratt: 2 sjölejon

Källa: Djurens rätt

Rekommenderade artiklar

Ny massaktion mot tyska kolgruvor

Nästa vecka är det återigen dags för massaktionen Ende Gelände som samlar miljöaktivister från hela Europa som ska sätta de tyska kolgruvorna i blockad.

© 2020 Fria Tidningen