• Aktionen Utan assistans protest mot nedskärningarna av den personliga assistansen, förra året.
Fria Tidningen

Många kommuner missar lagen om LSS

Fyra av tio kommuner saknar pengar för att klara intentionerna i LSS, visar en rapport från riksförbundet FUB. Förklaringen är att allt mer av ansvaret för personlig assistans flyttas över från Försäkringskassan till kommunerna.

Enhetschefer i 209 av landets 290 kommuner har svarat på FUB:s enkätundersökning om kostnaderna för personlig assistans. I den uppger fyra av fem kommuner att Försäkringskassans striktare bedömning gör att allt mer av ansvaret och kostnaderna för personlig assistans läggs över på kommunerna. Och fyra av tio kommuner upplever att de saknar pengar för att uppfylla LSS (Lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade). Thomas Jansson, ordförande för FUB, säger att konsekvenserna blir att kommunerna tvingas dra ner på till exempel ledsagning.

– Det skapar en inlåsningseffekt, att våra medlemmar inte kommer ut i samhället utan tvingas sitta instängda i sina bostäder. De kan inte göra några fritidsaktiviteter på kvällen, inte gå på teater, spela ishockey eller gå ut och äta middag, säger han.

Det var år 2006 som Försäkringskassan inledde sitt arbete med att se över prövningarna av rätten till assistansersättning för att åstadkomma likvärdiga bedömningar i landet. Det har lett till att myndigheten har stramat upp riktlinjerna kring vad som ska anses vara grundläggande behov. Många som tidigare haft rätt till personlig assistans via Försäkringskassan har efter det hamnat under den så kallade 20-timmarsgränsen, då ansvaret och kostnaderna övergår till kommunerna. Enligt Inspektionen för socialförsäkringen, ISF, minskade antalet ansökningar om assistansersättning som beviljades med drygt en fjärdedel 2007-2011. Antalet ansökningar som avslogs ökade med hela 50 procent samma period, enligt ISF:s rapport från förra året.

Men Susanne Movérare, enhetschef för försäkringsprocesser på Försäkringskassan, ger en annan bild. Hon pekar på att de senaste siffrorna visar att kostnaden för personlig assistans har ökat generellt på grund av att fler timmar har beviljats.

– Vi håller inte med om det som rapporten visar. När vi gör omprövningar vartannat år ser vi att det är fler som får oförändrad eller ökad assistansersättning om man kollar på antalet timmar, säger hon.

Men om man kollar på antalet personer är det fler som har fått indraget stöd 2012 jämfört med föregående år (se faktaruta). Förra året var det också färre personer som fick oförändrat stöd jämfört med tidigare år: 1087 personer 2012 jämfört med 1499 personer 2011.

– Vi har inte hunnit göra alla omprövningar än men det vi kan se är att vi genererar fler timmar.

Vad tror du att det beror på att det är så många kommuner som upplever att de har fått ta över en större del av ansvaret och kostnaden för personlig assistans?

– Det kan jag inte svara på. Det handlar om politiskt ansvar. Men det jag kan säga är att jag tycker att det är beklämmande att man talar om skillnaden om det är stat eller kommun som tar kostnaden. Vi har inte någon målsättning att spara pengar utan det handlar om personers rätt till ersättning och då har vi den här 20-timmarsgränsen att utgå ifrån.

Men Thomas Jansson är fortsatt kritisk. Han kräver nu att gränsen för när Försäkringskassan ska ge personlig assistans sänks från 20 till 10 timmar.

– Det är en skandal det som Försäkringskassan har försämrat. De hjälper inte de svaga utan fungerar mer som en dömande instans och misstror den enskilda individen.

Från politiskt håll vill han att man tidigarelägger ISF:s nästa granskning av assistansersättningen som väntas presenteras först i oktober 2014, efter nästa riksdagsval.

– Vi vill att den ska presenteras så snabbt som möjligt. Vi vet inte vad regeringen tycker och tänker i frågan utan i dag kan de gömma sig bakom den här utredningen.

Fakta: 

Personlig assistans:

Personlig assistans är en rättighet för personer som har en svår och varaktig funktionsnedsättning och som behöver stöd i den vanliga livsföringen, enligt LSS.

Huvudmannaskapet och det ekonomiska ansvaret är delat mellan kommunerna och staten. Om en person behöver hjälp mer än 20 timmar per vecka med de grundläggande behoven kan personen få assistansersättning från Försäkringskassan. Kommunerna har ett så kallat basansvar för grundläggande behov och bekostar alltid de 20 första timmarna i veckan för den personliga assistansen.

Grundläggande behov innebär hjälp med att tvätta och klä sig, äta mat, kommunicera utåt, eller annan hjälp som kräver ingående kunskaper om personens funktionsnedsättning.

Rätten till assistansersättning omprövas vartannat år.

Omprövningar:

Försäkringskassans omprövning av personers rätt till assistansersättning 2010-2012 (statistiken avser antalet personer):

Indragen ersättning:

2010: 344

2011: 336

2012: 349

Nedsatt ersättning:

2010: 625

2011: 643

2012: 629

Oförändrad ersättning:

2010: 1651

2011: 1499

2012: 1087

Ökad ersättning:

2010: 852

2011: 868

2012: 965

Källa: Försäkringskassan

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Ny massaktion mot tyska kolgruvor

Nästa vecka är det återigen dags för massaktionen Ende Gelände som samlar miljöaktivister från hela Europa som ska sätta de tyska kolgruvorna i blockad.

Fria Tidningen

© 2024 Fria.Nu