Fria Tidningen

Migrationsverket tillbakavisar kritik om praxisändring

Flera vittnar om att ny praxis på Migrationsverket gör att allt fler som tidigare ansökt om asyl nekas arbetstillstånd. Advokaten Anders Sundquist ser problem ur rättssäkerhetssynpunkt men Migrationsverket tillbakavisar kritiken.

Fria skrev i förra veckan om familjen Xhixhos i Uppsala som fått nej på sin ansökan om arbetstillstånd trots att båda föräldrarna har jobbat en längre tid i Sverige. Förklaringen till avslaget var att de fått ett så kallat återreseförbud i samband med ett tidigare avslag på en asylansökan.

Sedan nya EU-regler infördes förra året som säger att Migrationsverket ska utfärda återreseförbud till Sverige har 13 647 beslut utfärdats. Fler och fler fall dyker upp där återreseförbudet gör det svårare att få olika typer av uppehållstillstånd i Sverige. Och främst är det möjligheten att få arbetstillstånd som inskränkts.

– Det är ingen ny praxis från vår sida, utan en naturlig konsekvens av reglerna som infördes förra året, säger Nina Johansson, enhetschef för arbetstillståndsenheten på Migrationsverket.

Men enligt vittnesmål från människor som uttalar sig i olika medier och som talat med jurister verkar det snarare som att detta är en typ av praxis som uppstått under sommaren. Under hösten och våren, efter att de nya reglerna infördes, har det varit få eller inga personer som haft liknande problem.

– Det är mycket märkligt att Migrationsverket verkar ha infört det här ett år efter att återvändandedirektivet implementerades i svensk rätt. Det gör att personer som försöker följa kriterierna för att få ett arbetstillstånd inte har alla spelreglerna klara för sig. Hos Migrationsverket nämns inte med ett ord att ett återreseförbud kan ha betydelse för möjligheten att få arbetstillstånd, säger Anders Sundquist, jurist på Rådgivningsbyrån och familjen Xhixhos advokat.

Han menar att den här nya tillämpningen kan ha uppstått hos en enskild handläggare ute i landet som kommit på att det går att koppla samman återreseförbud med arbetstillstånd. Detta kan sedan ha spridit sig och är nu på god väg att bli praxis.

– Om praxis etableras på detta sätt på en myndighet kan man ifrågasätta rättssäkerheten, säger Anders Sundquist.

När en ansöker om arbetstillstånd och har ett återreseförbud innebär det att personen automatiskt ansöker om att upphäva detta. För att få förbudet upphävt krävs särskilda skäl som att man har en familjemedlem inom EU.

Nina Andersson, förutsåg ni dessa konsekvenser när nya regler antogs förra året?

– Den frågan får du ställa till politiker på EU-nivå. Sedan är det ju så att har man fått ett återreseförbud har man vistats här illegalt och det får följder. Men vi välkomnar vägledning från Migrationsöverdomstolen i denna fråga.

Anders Sundquist försöker driva familjen Xhixhos fall till Migrationsöverdomstolen. Men han har inte mycket förhoppningar om att det ens kommer att tas upp.

– Migrationsöverdomstolen är extremt restriktiv, det är min erfarenhet. Jag hoppas givetvis att fallet kommer dit, men har inga större förväntningar, säger han.

Fakta: 

Stor risk att få återreseförbud:

Sedan maj 2012 har 13 647 beslut om återreseförbud till Schengenområdet utfärdats. Återreseförbud kan gälla i upp till fem år. Här är skälen Migrationsverket använder:

• Vid beslut om avvisning eller utvisning meddelas en tidsfrist när personen måste lämna landet. Om den stannar längre ges återrreseförbud:

– om personen tidigare levt som papperslös

– har sagt att hen inte tänker lämna Sverige

– har använt falsk identitet eller inte hjälpt Migrationsverket ta reda på sin identitet

– medvetet har lämnat uppgifter som inte stämmer eller inte berättat viktig information

– har dömts för brott som kan ge fängelse

Källa: Migrationsverket

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Deras lycka byttes mot byråkratisk mardröm

Det som började som en ljuv kärlekshistoria slutade i en byråkratisk återvändsgränd. Nurten Tuncel är hemma i Mölndal medan hennes man lever som flykting i Grekland. Den politiska situationen i Turkiet och svenska regler står nu i vägen för deras kärlek.

Göteborgs Fria

Sverigefinnar kämpar för sina rättigheter

6 december är Finlands 100-åriga självständighetsdag. Satu Rekola från Göteborgs sverigefinska råd vill uppmärksamma behovet av sverigefinska skolor, förskolor och äldreomsorg.

Göteborgs Fria

Konferensföretag nekar fascister

Fascistiska Europa Terra nostra håller konferens i Göteborg på lördag. Fyra av fem konferensföretag skulle neka dem att hyra lokaler.

Göteborgs Fria

© 2024 Fria.Nu