Fria.Nu

Kampen mot aids viktigaste frågan

I mars ska det vara ett stort möte i Gaborone, som är huvudstad i Botswana. Mer än 600 människor ska träffas. De är med i olika organisationer. De ska diskutera utvecklingen i Afrika. Men också i andra delar av världen.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Fortsatt kamp för Sanfolket

Botswanas regering har länge försökt fördriva 5000 medlemmar av sanfolket från ett naturresevat i Kalahariöknen i syfte att bedriva diamantutvinning.
Nu har landets regering förhindrat FN:s särskilde rapportör om ursprungsbefolkningar att besöka landet.

Svårt att skaka av MUL-status

För 35 år sedan fanns 18 av världens minst utvecklade länder, de så kallade MUL-länderna, i Afrika. I dag återfinns 34 på kontinenten.

'Vem vill anmäla våldtäkt nu?'

Jacob Zuma är före detta vice-president i Sydafrika. Han har varit åtalad för våldtäkt. Nu har domstolen sagt att han är oskyldig. Man har behandlat kvinnan som anmälde honom illa. Nu tror många att ännu färre kvinnor kommer att våga anmäla våldtäkter. Kvinnoaktivister lovar dock att kampen ska fortsätta.

Våldtäktsdom kan få svåra följder

Den förre sydafrikanske vicepresidenten Jacob Zuma har frikänts från anklagelsen om våldtäkt. Frikännandet, och det sätt som kvinnan i målet har behandlats på, har väckt farhågor om att ännu färre kvinnor än i dag ska våga anmäla våldtäkter. Kvinnoaktivister lovar dock att kampen ska fortsätta.

Gemensam kampanj mot hiv

Hela Afrika har samlas i en gemensam kampanj för att stoppa spridningen av hiv. Vid lanseringen av kampanjen framhölls vikten av att låta kvinnor ta kontrollen över sina liv för att minska spridningen av viruset.

© 2024 Fria.Nu